Valašské muzeum v přírodě (2) – Mlýnská dolina

Mlýnská dolina

Mlýnská dolinaMlýnská dolina je nejmladším ze tří areálů Valašského muzea v přírodě, otevřena byla v roce 1982. Jak název napovídá, najdete zde zejména technické stavby převážně na vodní pohon. Tyto stavby jsou dodnes funkční, je možné je během prohlídky vidět v chodu.

Prohlídka Mlýnské doliny je možná pouze s průvodcem a zabere cca 60 minut.


Na podobu areálu Dřevěného městečka a některé stavby v něm, jsem si ze své poslední návštěvy pamatovala celkem dobře. Z Mlýnské doliny se mi vybavovala jen pila. Na více objektů jsem se nerozpomněla ani poté, co jsem je viděla během prohlídky. Nu 12 let je dlouhá doba :)

Vozovna z Ostravice a expozice „Dopravní prostředky na Valašsku“

Z výkladu ve vstupní budově jsem si toho mnoho neodnesla. Malý se rozhodl začít zlobit, takže jsem s ním šla ven, abychom nerušili ostatní ve skupince. Ta čítala cca 20 osob. Malý se uklidnil, až když se ostatní nacházeli v druhé půlce vozovny, takže jsem si ji prohlédla jen velice spěšně.

Budova vozovny byla postavena v 19. století a nacházela se v katastru obce Staré Hamry (dnes Ostravice). Do muzea byla přemístěna v roce 2001 a nyní je v ní umístěna výstava vozů z Valašska.

Obytný dům z Trojanovic

Jeden z nejnovějších objektů v Mlýnské dolině je rekonstrukce obytného domu z Trojanovic, který na svém místě stál ještě v 80. letech 20. století.

Hamr z Ostravice

Prohlídka pokračuje v hamru z Ostravice z první poloviny 19. století, resp. jeho rekonstrukci. Hamr disponuje třemi vodními koly. Bylo nám zde předvedeno za pomoci vodní síly hamerní kladivo, dmychadlo a brus. Předvedení měl na starosti místní kovář, který dle výrazu ve tváři nezažíval nejlepší den.

Kovárna z Horní Lidče

Předloha další navštívené stavby – kovárny z Horní Lidče ještě stále stojí na svém místě.

Lisovna oleje z Brumova

Tato stavba pochází ze 17. století. Z výkladu jsme se mj. dozvěděli, že na výrobu cca 3/4 litru lněného oleje je třeba mít 3 kila semen. Olej se používal samozřejmě také do lamp. Lisování oleje bylo velmi namáhavé a muselo na něm spolupracovat více lidí. Zde je možné si tuto činnost vyzkoušet.

Valcha z Velkých Karlovic

O místní valše jsme toho moc neslyšeli, jen názornou (celkem hlasitou :)) ukázku práce. Během této části prohlídky jsme opět řešili našeho malého zlobivce. Nutno poznamenat, že poté, co si ho vzal do nosítka táta místo mě, najednou vydržel hodný pár hodin :)

Pila z Velkých Karlovic

Jak jsme uvedla v úvodu, pilu jsem si pamatovala ze své poslední návštěvy. Není divu, jedná se o pozoruhodný, sofistikovaný stroj. Pila je poháněna dvěma vodními koly, z nichž jedno zabezpečuje pohyb pilního listu. Proti ní je pákovým systémem posouvána kláda upevněná do voziny. Po dokončení řezání se pila sama zastaví. Druhé kolo pak posune vozinu zpět na začátek.

Mlýn z Velkých Karlovic se stodolou

Budova mlýna, kterou jsme následně navštívili, pochází z poloviny 18. století. Za pomoci vodní síly se zde zpracovávalo obilí. Zajímavostí je třídění semleté mouky podle hrubosti a obalů semen již během mletí za pomoci sít. Zaujala mě i vychytaná pastička na myši, které jistě znamenaly pro mlýn velkou hrozbu.

Stodola pak zajišťuje hospodářské zázemí mlýna.

A nakonec 2 zátiší.


O dalších areálech Valašského muzea v přírodě si můžete přečíst v těchto článcích:


Zdroje: ikonka Mlýnské doliny + info

 

Okomentovat