Skanzen Villa Nova (Uhřínov pod Deštnou)

Archeologické muzeum v přírodě Villa Nova se nachází Uhřínově (obec mezi Rychnovem nad Kněžnou a Deštným v Orlických horách). Od jeho založení zanedlouho uplyne 20 let. Skanzen ukazuje středověkou kolonizační vesnici odpovídající zhruba 12.-14. století. Stavby jsou budovány za použití tzv. experimentální archeologie – jsou používány technologické postupy (i nástroje), které před tím byly známy pouze na teoretické úrovni a zároveň se na nich ověřuje odolnost a životnost takového objektu.

Skanzen je volně přístupný, za 40 Kč si jej však můžete nechat ukázat s výkladem, což doporučuji. :) Více zde – villanova.cz.


Znovu jsme se do tohoto skanzenu vypravili v roce 2017, report si můžete přečíst zde.

 

7 thoughts on “Skanzen Villa Nova (Uhřínov pod Deštnou)

  1. Udivuje mne, že sjem o tomto skanzenu neměla dosud tušení . kousek od něj máme chatu. Každopádně…obvykle tam narada těším, takže teď mám o důvod víc se tam těšit :D Díky za tip.

     
    1. Ann: Tak on je takový nenápadný, nikde se o něm moc nepíše… Já se o něm dozvěděla tak, že jsem přemýšlela, kam pojedem na chatě na výlet a jezdila prstem po mapě :)

       
  2. To je úžasný skanzen, Veroniko, vůbec jsem o něm neměla tušení. Vypadá úplně jinak než ty, které jsem doposud viděla. Skvělé fotky, skvělý tip na výlet, tohle se mi určitě podaří prosadit!

     
  3. to je nádhera! skoda ze se to nedá pronajmout a strávit tam pár dní osamotě, bez civilizace, to by byla dovolená!:)

     
  4. Hanka: je takový celkově jiný už tím, že jej mají na starosti dobrovolníci a je o něco starší, než většina známých skanzenů (pokud nepočítám ty, které přibližují život starých Slovanů)

    elysia: to by se mi taky líbilo, jen škoda, že hned vedle je vesnice :) Nicméně já bych si takhle uměla bez problémů představit i svůj normální život :)

     

Okomentovat