Zřícenina hradu Perštejn

Zřícenina hradu Perštejn

Zřícenina hradu Perštejn nás hned zaujala názvem (snad nemusím popisovat proč :)). Najdete ji v Krušných horách ve stejnojmenné obci, asi 3 km západně od města Klášterec nad Ohří v okrese Chomutov. Z centra obce Perštejn sem dojdete po modré turistické značce, která pokračuje dál přes Údolíčko a Kamenné až do Měděnce, v jejichž těsné blízkosti se nachází známý skalní útvar Sfinga. Na ten jsme se toho dne již z časových důvodů nedostali, ale plánujeme to do budoucna.

V Perštejně jsme nenašli žádné pěkné místo z zaparkování, takže jsme nakonec vyrazili z místa, kde modrá odbočuje z hlavní cesty mezi Perštejnem na Údolíčkem (je vidět na odkazované mapě).

Našlapáno: cca 2,5 km
Stoupání: cca 170 m
Náročnost: mírná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

Perštejn patří rozhodně mezi ty zříceniny, které nabízejí více než jen jednu polorozpadlou zeď či pouhé náznaky terénních úprav. Dochovaly se rozsáhlé zbytky hradeb, část bergfritu, branky ve zdech i parkán.

Z historie

Hrad byl založen pravděpodobně v druhé polovině 13. století pány ze Šumburka, první písemná zmínka pochází z poloviny 14. století. Šumburkové drželi hrad až do začátku 16. století, a to přes mnohé nepříznivé okolnosti a šarvátky (při jedné z nich byl hrad pobořen a vypálen). Poté se měnili majitelé, až se hrad dostal do majetku královské rodiny Habsburků. V jejich držení pustl a již v roce 1537 se uvádí jako zřícenina.

Zřícenina hradu Perštejn patří od roku 1963 mezi kulturní památky. Vstup je volný.

Z Perštejna jsme pokračovali na blízký Horní hrad, který můžu rovněž doporučit. :)

 

Okomentovat