Zřícenina hradu Puchart (Potštát)

Zřícenina hradu Puchart

Zřícenina hradu Puchart se nachází na půli cesty mezi Potštátem a 308. sjezdem z dálnice D1, cca 5 km od obou těchto míst. Najdete ji na strmém vršku nad osadou nedaleko Boňkova. Na místo vede žlutá turistická značka, která dále pokračuje až do Potšátu. U chat pod hradem se zaparkovat nedá, ale místo určitě najdete při hlavní cestě u odbočky na Boňkov.

  • Vzdálenost: 2 km
  • Stoupání: 100 m
  • Okruh: ne, tam a zpět
  • Náročnost: mírná
  • Typ cesty: asfaltka + kamenitá + neznatelná
  • Vstup: volný
  • Parkování: při odbočce na Boňkov, vizte mapku

Puchart nebo Potštát?

Hrad z počátku 14. století se podle všeho původně jmenoval Potštát a jako Puchart jej chybně označili až na začátku 19. století. K hlavním úlohám Puchartu/Potštátu patřilo hlídání cesty z Hranic do Slezska. K dobytí hradu došlo ještě na konci téhož století, kdy jej nechali pánové z Potštátu založit. K obnově hradu již nedošlo. Od roku 1963 patří zřícenina mezi kulturní památky České republiky.

My se na hrad vypravili po návštěvě nedaleké rozhledny Kanihůry. Lepší místo k zaparkování jsme nenašli, tak jsme museli přežít kus (naštěstí jen krátký) cesty po poměrně frekventované silnici. Za poslední chatou vede žlutá do prudkého kopce (za deště či po něm bude trasa schůdná jen obtížně)

Vzhledem k terénním dispozicím měl hrad původně dvě samostatná jádra, takže podle toho vypadají i jeho pozůstatky. To hlavní se nachází na dvou různých místech, v prvním případě přímo u žluté, v druhém případě o kus výš je třeba z cesty sejít a namířit si to na skalní ostroh a dále do lesa. Pro kočárky, koloběžky, odrážedla a podobná vozítka to vážně není.

Znáte zříceninu hradu Puchart/Potštát?

Zdroje informací: wiki

 

2 thoughts on “Zřícenina hradu Puchart (Potštát)

  1. Z Potštátu znám vlastně jen ten název… díky tobě konečně vím, kde se nachází :D až budu mít někdy zase cestu z Beskyd do Brna, tak se tam zastavím :)

     

Okomentovat