Čertovo jezero, Špičák, Černé jezero

Okruh Čertovo jezero, Špičák, Černé jezero by byl opravdu pěkný nebýt špatného výběru roční doby. Letní vedro udělalo z jinak celkem nenáročného výletu na dvě známá šumavská jezera nepříjemný výšlap. Trochu stínu jsme si užili jen na Špičáku, jinak nás provázelo žhnoucí slunce.

Našlapáno: cca 11 km
Stoupání: cca 400 m
Náročnost: střední (kvůli vedru)
Okruh: ano
Trasa: zde

Na Špičáckém sedle se nedalo zastavit. Po ránu bylo místní zpoplatněné parkoviště, ze kterého je nejsnazší přístup k Černému jezeru, plné, takže jsme se museli vydat dál. Začali jsme až z parkoviště kus od žluté směrem k Železné Rudě.

žlutá turistická značka Cesta po žluté představuje mírné táhlé stoupání a vede přes tři sjezdovky, na kterých pražilo tak, že jsme si ani ty výhledy výsečí moc neužili. Slunce pražilo i do lesa, takže stín očekávanou snesitelnější teplotu nepřinesl.

Čertovo jezero

U pověstmi opředeného Čertova jezera jsme potkali poměrně velké množství lidí, kteří proudili zejména ze Špičáku, na který vede lanovka. Jezero ledovcového původu se nachází na jihovýchodním svahu Jezerní hory ve výšce 1030 m.n.m.

Rozhledna na Špičáku

červená turistická značka Od jezera jsme se vydali po červené na Špičák, na němž byla roku 2014 otevřena nová a architektonicky celkem zajímavá rozhledna. Vrchol se nachází ve výšce 1202 metrů, vyhlídková plošina rozhledny pak o 26 metrů výše.

Alpy, které jsou vidět jen za výborné viditelnosti, jsme žel bohům neviděli, avšak okolní kopce (např. Velký Ostrý, Pancíř a Můstek) i ty mírně vzdálenější (třeba nejvyšší vrchol Šumavy – Velký Javor nacházející se v Německu) jsme však viděli dobře.

Černé jezero

červená turistická značka Po červené, na kterou jsme se vrátili, jsme pokračovali k druhému jezeru. Černé jezero je největším jezerem v ČR. Je rovněž ledovcového původu a nachází se na severní straně Jezerní hory.

Vedle jiných pověstí a zajímavostí mě zaujalo zejména to, že zde Státní bezpečnost roku 1964 zinscenovala aféru s nálezem tajných dokumentů z 2. světové války.

žlutá turistická značka Zpáteční cestu po žluté jsme nezvolili šťastně. Vyasfaltovaný povrch nás otravoval celých 4,5 km. Narazili jsme však alespoň na pár zajímavých zákoutí, třeba jako to u pramene Svobody.

Na naše další toulání po Šumavě se můžete podívat sem.

 

12 thoughts on “Čertovo jezero, Špičák, Černé jezero

  1. Na Šumavě jsme párkrát byli, ale na takový výšlap bych si netroufla, zvlášť v letošním parném létě.
    Lepší je „výšlap“ skrze tvoje skvostné fotky.
    Čertovo jezero je krásné, má kamenito písčité dno a voda je v něm úplně průzračná.
    Rozhledna na Špičáku je hodně neobvyklá, ale rozhodně vypadá zajímavě.
    Zpáteční cesta po asfaltce pro vás musela být nepříjemná, to by se asi nelíbilo ani mně, přesto však jsi vyfotila pěkná zákoutí. :)

     
  2. Také jsem se v létě vydala k Černému jezeru, krásné místo, zvláštní atmosféra a to okolí – radost pohledět. To už neplatilo na ostatní výletníky, kteří i přes zákaz vstupu metr od nich nechali v jezeře cachtat svoje děti… I přesto jsem načerpala v průběhu cesty spoustu inspirace i fotografií se všudypřítomnými motýly.

     
    1. Kupa lidí mě tam taky štvala, i když jsem chápala jejich potřebu se v jezeře zchladit a lákalo mě to taky, prostě jsem tam kvůli zákazu nevlezla. Za nás se tam ale necachtali jen děti, ale i dospělí.

       
  3. Šumavu doporučuji navštěvovat spíše mimo sezónu, jednak protože je tam méně lidí a větší klid, ale hlavně Šumava je nejkrásnější třeba během podzimu, kdy jsou mlhy a deště. Jinak z šumavských jezer mám asi nejraději nedaleké jezero Laka.

     
    1. Šumava na podzim musí být nádherná. Tu chybu, že se tam vydáme v nejparnějším létě, už nikdy neuděláme ;) Na Laku jsme to už o této dovolené nestihli, rozhodně jsme však na Šumavě nebyli naposledy.

       
      1. Tak pokud se dostanete na železnorudsko, tak vám dám můj osobní tip a to Hadí vrch nebo-li Přírodní rezervace Zhůřská hnízdiště. Musíte trochu sejít z turistické cesty a získáte krásný výhled na centrální Šumavu z krásných šumavských luk. Navíc je to dobře přístupné a neproudí tudy davy turistů. Pro mě jedno z nejhezčích míst Šumavy a to mám Šumavu prolezlou poměrně důkladně, byť ne ještě celou, hlavně pošumaví jsem poměrně zanedbával, přitom je to tam stejně kouzelné jako hlouběji na Šumavě. Šumava (počítám do ní i Novohradské hory, protože to je Šumava též, jenom se to dnes jinak jmenuje) a pošumaví je asi záležitost na celý život, člověk zde musí žít, aby to stihnul celý prolézt.

         
        1. Díky moc za tipy! Až se tam někdy příště vydáme, budu na ně pamatovat.
          Kéž by měl člověk dost času prolézt všechna místa, která stojí za navštívení…

           
  4. Vzpomínám na výlety se ŽŠ v Telči ,byly super a jeden z výletů byl také na Černé a Čertovo jezero ,Špičák
    (jízda lanovkou a házení batohů dolů ) a Železná Ruda . Někdy bych se tam znovu ráda podívala ! Šli jsme tam tenkrát z nějakého velkého kopce -naštěstí dolů ) Dokonce nám tenkrát vyšlo i krásné počasí . Bylo to super ! Markéta(40 let)

     
  5. Lanovkou na Pancíř -> Špičácké sedlo -> Černé jezero -> rozhledna na Špičáku -> Čertovo jezero -> Špičák (dolní stanice lanovky na Pancíř) = cca 14 km. Takovou túrku jsme uskutečnili během dovolené na Šumavě. Chtěli jsme zmáknout jezera, Špičák i Pancíř za jeden den, protože jsme byli ubytovaní až v Sušici.:-)

     
    1. Pěkný výlet! Na Pancíř jsme to během naší dovolené žel už nestihli…. Tak snad někdy příště. :)

       

Okomentovat