Horní hrad – Hauenštejn

Horní hrad - Hauenštejn

Zřícenina hradu a zámku Horní hrad – Hauenštejn stojí asi 10 km severovýchodně od Ostrova v okrese Karlovy Vary. Přímo pod hradem se dá zaparkovat a cesta k němu pak měří buď cca 800 m po modré přes vyhlídku, nebo cca 400 m po silnici. K hradu se po modré rovněž dostanete i ze Stráže nad Ohří (cca 4 km) nebo z Krásného Lesa (cca 1,5 km).

Našlapáno: 1,5 km
Stoupání: přibližně 40 m
Náročnost: žádná
Okruh: ano
Trasa: zde

Tento červnový výlet pro nás byl velmi symbolický – poprvé jsme spolu (za 13 let, co se známe) navštívili Karlovarský kraj! :) Tento kraj na seznamu navštívených krajů ČR chyběl jako jediný, ve všech ostatních se jednou za pár měsíců až let ocitneme, protože jsou pro nás jednoduše dostupnější. V tomto kraji jsme tentýž den navštívili ještě Jáchymov a Klínovec, ale o nich až v dalších článcích.

Auto jsme nechali na neplaceném parkovišti pod hradem a zvolili cestu po modré přes vyhlídku a okolo rybníků. Tuto trasu můžeme doporučit.

Touto cestou se dostanete přímo na hradní nádvoří. Vstupenky na hrad je nutné zakoupit u hlavní brány na jeho druhém konci (vlevo).

Mě osobně sem táhla hlavně gotická část hradu.  Pozůstatky gotických oken a rozpadající se zdi přímo kontrastují s rekonstruovaným salonkem, který se nachází hned vedle.

Z historie

Horní hrad – Hauenštejn byl pravděpodobně založen buď v polovině 13. století, nebo v první čtvrtině 14. století, o tom se stále diskutuje. V prvním případě se uvažuje o hradu jako o součásti hraničního opevnění. V druhém případě jej mohl založit první doložený majitel – Mikuláš Winkler. Winkler přenechal hrad klášteru v Doksanech a klášter jej zase vyměnil za jiný majetek s králem Janem Lucemburským. Tak se stal Horní hrad královským majetkem, kterým byl až do panování Karla IV, který jej převedl na neznámého majitele.

Přestavba na zámek

Majitele změnil Hauenštejn přirozeně ještě mnohokrát, až se dostal do držení rodu Šliků, kteří jej po požáru na přelomu 16. a 17. století nechali přestavět na renesanční zámek s pivovarem. Dalších úprav se hrad / zámek dočkal v druhé polovině 17. století, kdy jej vévoda Julius Jindřich Sasko-Lauenburský nechal rozšířit.

Hrad během 2. světové války a po ní

Další majitelé byli z rodu Augustů a následně Habsbursko-lotrinského a poté Buquoyského. Ti jej drželi až do 2. světové války, během níž Hauenštejn sloužil jako středisko Hitlerjugend. Po válce připadl do správy státu. Využíván byl jako rekreační středisko jáchymovských dolů a později jako záchytný dětský domov. Od konce 60. let 20. století chátral, protože se prostředky na jeho rekonstrukci nedařilo najít.  Začátkem 80. let minulého století se dokonce uvažovalo o zbourání (vyjma věže), a to i přesto, že byl Horní hrad v roce 1964 vyhlášen za kulturní památku ČR. Teprve na přelomu tisíciletí jej koupil soukromý majitel (Pavel Palacký), který jej společně se skupinou dalších lidí pomalu rekonstruuje.

Rekonstrukční práce jsou vidět na mnoha místech hradu / zámku a my si říkali, že za tím muselo a musí být neskutečná dřina.

Součástí hradu je i vyhlídková věž.

Na hradě můžete v současné době obdivovat různé dřevořezby. Prohlédnout si můžete i model (rekonstrukci) Hauenštejna a nahlédnout se dá i do připravované komůrky ze středověku.

Hrad je v současné době otevřen denně (včetně pondělí) po celý rok.


Navštívili jste někdy Horní hrad – Hauenštejn?


Zdroje informací: wiki a stránky hradu

 

4 thoughts on “Horní hrad – Hauenštejn

  1. Jelikož sama pocházím z Karlovarského kraje, tak tento hrad velmi dobře znám. Byla jsem zde několikrát, hlavně s tátou. Ten mi zase vyprávěl, jak tu přespával, když sám jako mladý chodil na vandry a v té době se ještě o hrad nikdo nestaral. Pamatuji si jednu historku, jak seděl sám v jedné z místností, noc, měl zapálený oheň a najednou se podíval a přímo před ním stál rytíř. Byl z divadelního souboru, který šel kolem a když uviděl světlo, sundal si boty a tátu tam takto překvapil. Mě samotnou by asi trefil šlak :D :D

     

Okomentovat