Nejděsivější horory? Nejlepší horory?

Snad bude výstižnější nejlepší horory… Výběr mých 5 oblíbených, časem třeba přibudou další.

Když se to vezme kolem a kolem, mnoho filmů, které si označení horor opravdu zaslouží, jsem neviděla. “Horory” typu Texaský masakr motorovou pilou či 3:15 zemřeš jsou dost k smíchu. Pod pojem horor se toho dá schovat spousta, krom již zmíněných trapných braků, které nevyděsí ani desetileté dítě, se jako horor dá považovat film duchařský (třeba Šestý smysl či Ti druzí), klasika podle knížek (třeba Noční můra v Elm Street či Osvícení), ale také pohádky (Ukradené Vánoce či Čarodějův učeň) a konec konců i drama, jako je třeba Spalovač mrtvol. Já osobně za dobrý horor považuju ten, který navodí tíživou atmosféru, člověk neví, co má čekat dál, lekačky nejsou okaté a opravdu vyděsí a hodně filmu pomůže zajímavý konec.

Eden Lake

Co do děsivosti a atmosféry vítězí jednoznačně Eden Lake. Viděla jsem ho dvakrát a mám dojem, že ho jen tak vidět snad ani nechci. Česky stupidně přeložené jako Jezero smrti se odehrává u jezera Eden Lake, kam jede mladý pár hledat odpočinek. V úvodu se toho moc neděje, divák je důkladně seznamován s oběma hlavními postavami tak, aby mu co nejvíce přirostly k srdci. Jestli normálně fandím v hororech či “hororech” záporákům, tady to prostě nešlo. Romantický začátek se rychle zvrtne v boj o život. Záporáci tentokrát nejsou příšery, duchové, upíři, dokonce ani chlap s motorovkou, ale děti. Přesněji řečeno puberťáci, které k dalšímu brutálnímu chování vyprovokuje jen chabá záminka. Film je tak realistický, že mi z něj opravdu nejen při sledování, ale ještě pár hodin po skončení běhal mráz po zádech. Možná je to i tím, že o podobných spratcích se přecejen píše v novinách častěji než o tom, že někomu v obýváku vylezla z televize Samara. Zaručeně si po skončení mnozí položí otázku, zda se to náhodou už někde nestalo? Přemýšlet se nad tím dá taky dlouho, snad i díky výbornému konci.

Šestý smysl

Psychologa Malcolm Crowe se před sebevraždou pokusí zabít jeden z jeho bývalých pacientů. Malcolm se od čím dál většího odcizení, které roste mezí ním a jeho manželkou, snaží dostat prací a tak se setkává novému pacientovi. Osmiletý chlapec jménem Cole Sear vídá mrtvé lidi, u nichž je jasně patrné, jakým způsobem zemřeli. Film s překvapivě mrazivým závěrem má jednu jedinou nevýhodu – nelze se na něj podívat víckrát, už to není ono.

Kruh

Po zhlédnutí jisté videopásky, obsahující velice zvláštní obrázky, vám zazvoní telefon a vy se dozvíte, že vám zbývá 7 dnů života. Reportérka Rachel Kellerová tomu samozřejmě nevěří, ale i jí se do ruky dostane ono video a i jí někdo po telefonu oznámí, že za 7 dnů zemře. Má tedy týden na to, aby rozluštila, co za tím vězí a zachránila život sobě i další případným divákům této kazety. Atmosféra je výborná, Samara lezoucí z televize je klasika :)

Ti druzí

Je krátce po válce a Grace žije se svými dvěma dětmi na Jersey, kde čeká na manžela, až se vrátí z fronty. Děti trpí alergií na sluneční světlo, takže je celý rozlehlý dům zahalen do přítmí, všude jsou zatažené závěsy, aby se dovnitř nedostaly sluneční paprsky. Na toto sídlo přichází zahradník a dvě služebné, kteří mají za úkol se o dům starat, protože bývalé služebnictvo ze dne na den zmizelo. V domě se ale děje něco divného. Nejen děti, ale i Grace a služebnictvo vídají další osoby, které se po domě potloukají, rozhrnují závěsy a děsí je.

Příjemná hororová atmosféra. Film nelze přirovnat asi k žádnému jinému hororu, jistá podobnost je tu jedině se Šestým smyslem. Temný dům a záhadné věci, které se v něm dějí vyvolají v divákovi strach, i když tu neprotečou ani dvě kapky krve (Grace se v jedné scéně píchne do prstu, takže kapka by se našla). Mimoto závěr je překvapivý a skvěle se v něm vysvětlí všechny otázky, které v průběhu vyvstanou.

Osvícení

Vysoce hodnocené Osvícení dle námětu S. Kinga se mi sice líbilo, ale myslím, že by to šlo natočit i lépe. Příběh se vesměs držel své knižní předlohy. Zdlouhavý úvod se ve filmové podobě nekonal, Jack se během času opravdu postupně měnil. Působivé pak byly zejména scény, kdy malý Dany jezdí na šlapadle po hotelu. Chyběly mi ale má oblíbená zvířátka vystříhaná z keřů, místo nich se ve filmu objevuje bludiště (pravda, o mnoho lepší než to v HP – Ohnivý pohár).

Je to slušný horor, ale kniha je bezesporu lepší a dokáže navodit tíživější atmosféru. Pokud však upřednostňujete pohyblivé obrázky před písmenky, doporučení hodný horor to je.