David Eddings – trilogie Elenium

David Edding ztvořil vynikající fantasy trilogii Elenium, která mě oslovila už v úvodních deseti stránkách. Příběh je psán poutavě, nezdlouhavé avšak podrobné popisy postav, míst a cest, vtipné i cynické poznámky hlavních hrdinů, jejich životní příběhy a vzpomínky a zároveň chytlavý a celkem originální děj činí trilogii jedinečnou.

David Eddings - trilogie Elenium - Diamantový trůn
Diamantový trůn

První kniha vypráví o pandionském rytíři Sparhawkovi, který se po deseti letech vrací coby královnin ochránce do města Cimmury. Zjistí však, že královna byla otrávena a při životě ji udržuje jen magický křišťálový útvar vytvořený Sefrenií a dalšími 12 rytíři. Ten udrží královnu na živu nejdéle rok a Sparhawk se vydává se Sefrenií a několika přáteli hledat lék….

Rubínový rytíř

V druhé knize Sparhawk hledá Bhelliom – safír vybroušený do tvaru růže schopný všeho, ten se však ztratil před pěti sty lety, když Sarak z Thalesie padl v bitvě. Aby získali informace o ztraceném drahokamu, vyvolávají duchy padlých v bitvě a schání informace u těch, co sbírají o oné bitvě příběhy a drobnosti. Mezitím je pronásleduje hmyzí nestvůra, stvořená zlým bohem Azashem. Sparhawk však přesto pokračuje dál, hnán zoufalou naléhavostí svého poslání zachránit královnu…

David Eddings - trilogie Elenium - Safírová růže
Safírová růže

Sparhawk získal Bhelliom a díky němu opravdu uzdraví královnu. Tím to ale nekončí, vydává se ještě zničit boha Azashe, který o drahokam usiluje. To se však stát nesmí, neboť by to nejspíš znamenalo zánik všeho živého…

Závěrem bych tuto knihu doporučila všem milovníkům fantasy, stojí rozhodně za přečtení.

 

1 thought on “David Eddings – trilogie Elenium

  1. Naprostá klasika žánru.. a také skvělý vstup do světa fantsy literatury, kdyby se mě někdo ptal, kdo doposud nečetl nic a zajímal se, o čem že to fantasy je a že si chce něco přečíst, doporučil bych mu právě Elenium.

     

Okomentovat