Hradiště Libětice – mlžný les a mechové kameny

Hradiště Libětice – mlžný les a mechové kameny

Vrch Hradiště (604 m n. m.) se tyčí nad obcí Libětice, kterou najdete přibližně 5 km jihozápadně od Strakonic. Nachází se na něm pozůstatky stejnojmenné hradiště (Libětice) a pěkný kus přírody bez turistického značení.


Na Hradiště jsme se s přáteli vypravili na začátku roku. Tehdy asi všude panovala pošmourná zima bez sněhu, v lese se však ukázalo tohle počasí být stejně pěkné jako jakékoli jiné. V lese prostě nemůže být ošklivo. :)

Les v mlze a pokroucený strom

Auto jsme nechali na okraji Libětic a vyrazili rovnou do lesa. Výjimečně sem tentokrát nepřidám ani přesnou mapu naší trasy, ani rozpis její délky a stoupání. Na mapách ty cesty rozhodně nesedí, takže by to k ničemu nebylo. Souhlasí asi jen ta cesta z obce přímo do kopce, právě po ní jsme vešli v pěkně mlžný les. Nejvíc mě tam zaujal tančící strom.

Jakmile jsme něco nastoupali, začaly se objevovat i skalní útvary.

Hradiště Libětice

Samotné hradiště z pozdní doby halštatské a raného středověku se nachází přímo na vrcholu kopce. Pozůstatky valů jsou tam dodnes patrné a celkově se jedná o zajímavé místo.

Mechové kameny o kus níž

Když jsme si prošli hradiště kolem dokola, vydali jsme se o kus níž, kde se nacházelo menší kamenné moře porostlé mechem. V tom šedivém počasí ta zelená přímo zářila.

A ještě jedna fotka cestou zpět.


Znáte Libětice a kopec Hradiště?
Chodíte na procházky za každého počasí?

 

2 thoughts on “Hradiště Libětice – mlžný les a mechové kameny

  1. Myslím, že krajina u nás na Srakonicku je vlastně velmi nedoceněná. Málokdy si totiž uvědomujeme, jak je vlastně malebná. Ale když se to tak vezme, v České republice je přece každá krajina je hezká.

     
    1. Souhlasím, ono je nakonec všude v České republice hezky. Na Strakonicku se vyskytujeme jen vzácně, ale co jsme zatím viděli, to se nám líbilo. :)

       

Okomentovat