J. K. Rowling – série Harry Potter

Nedávno jsem četla sedmý díl Pottera, teprve podruhé. Chvíli na to šestý, ten asi po čtvrté. První ani nemá cenu počítat kolikrát, znám ho bezmála nazpamět a mám jej ještě v anglické i německé verzi. Četla jsem ho ještě než vypukla mánie. Jak mi ale bylo málo (11?), taky jsem tomu propadla naplno – jediná mánie, která se mě kdy týkala. Holt jsem jedna z těch, kteří na Potterovi vyrostli a mám ráda jak knihy, tak filmy. Váže se k němu spousta nostalgických a úsměvných vzpomínek a jsem za to ráda :)

Jestli mě budete mít za úchyla, je mi to víte kde… ;)

Harry Potter a Kámen mudrců

První díl se mi do ruky dostal v 10 letech. Pohádka o malém čaroději a dalších dětských hrdinech stejně starých jako tehdy já, kteří spolu chodí do kouzelnické školy mě chytl a nepustil. Jako správný fanoušek jsem jim fandila, neměla ráda záporné hrdiny a byla okouzlena celým tím neexistujícím světem.

 

 

Harry Potter a Tajemná komnataHarry Potter a Tajemná komnata

Druhý díl jsem četla krátce po prvním a líbil se mi také. V tu chvíli jsem chtěla další. Představa, že budu s těmi stejně starými školáky ještě 5 dalších let se mi opravdu zamlouvala. Tajemná komnata se stále ještě drží v duchu spíše pohádkovském, ale za to odkrývá spoustu maličkostí a něco málo z historie.

 

 

Harry Potter a vězeň z AzkabanuHarry Potter a vězeň z Azkabanu

Vězeň z Azkabanu pro mě dlouhá léta byla nejoblíbenější kniha z potterovské série. Svým způsobem stále je. Do děje se připlétá několik velice důležitých postav. Hned jsem si oblíbila Siriuse a Prasinky. A na druhou stranu jsem tou dobou začala mít ráda Snapea ,).

 

 

Harry Potter a Ohnivý pohárHarry Potter a Ohnivý pohár

Čtvrtý díl už je tak nějak jinde, než ty předchozí. Už když se podívám na tu obálku, tak mi naskakují vzpomínky, jak jsem se nemohla dočkat, až budu mít knihu v ruce. Dějově mě ale zase tolik nevzala. Těžko říct proč. Mám ji ale i tak ráda a stejně ji budu číst znova a znova :)

 

 

Harry Potter a Fénixův řádHarry Potter a Fénixův řád

Fénixův řád jsem četla už v době, kdy jsem z největší závislosti vyrostla. Bylo mi 15 a už to byla jen další oblíbená kniha, ne čirá posedlost. Dějem se mi hodně líbí. Hlavní postavy jsou dospělejší a řeší víc normálních problémů, než v těch předchozích. A Odbor záhad je výborné místo ;)

Harry Potter a princ dvojí krveHarry Potter a princ dvojí krve

Čím novější kniha, tím zajímavější, napínavější a obsáhlejší děj. Šestka je prostě výborná. Vrtání se v životě Toma Raddlea a objevování viteálů pokládá spoustu otázek a odpovídá na některé dřívější. Závěrečný útěk Snapea dokázal příběh navnadit tím směrem, kterým je naváděn celou sérii, až do skoro konce sedmičky.

Harry Potter a Relikvie smrtiHarry Potter a Relikvie smrti

Vážný adept na moji nejoblíbenější knihu z potterovské série. Na sedmičku jsem byla natěšená tolik, že jsem hltala neoficiální překlad na internetu. Od začátku do konce se v ní něco děje. Odkrývá spoustu maličkostí a tajemství nashromážděných v předchozích dílech. Stejně tak obsahuje nejedno velké překvapení – Snape je prostě nejlepší ,). Jediné, co mě zklamalo, je epilog.

 

5 thoughts on “J. K. Rowling – série Harry Potter

  1. Jojo, taky jsem milovala Snapea a když umřel Brumbál, málem jsem brečela a doufala, že Snape je v tom nevinně. A on nezklamal!!!:) Jinak já četla první díl až někdy ve 14ti nebo 15ti, nechtěla jsem té pitomé mánii podlehnout jako všichni, odmítala jsem “tu blbost” číst a pak jsem podlehla ukecávání kámošky, že je to fakt dobré. V té době už byly vydány první 4 díly a já je všechny zhltala během týdne. Pak to četla i sistr a mamka a celou rodinu zachvátila harrymánie, chodili jsme na filmy, čekali napjatě na knížky. Já přečetla pirátskou šestku ale stálo to za prd, sedmičku jsem měla zamluvenou v knihkupectví měsíc dopředu a jen jsem z něj vyšla, začala jsem číst a četla a četla dalších 5, 6 hodin až byl najednou konec:( Ale jo, Harry mě pohltil jako snad každýho kdo ho otevřel, ten svět je úžasně promakaný a nádherný:)
    Mohu ti něco doporučit? hp-loupfer.blog.cz

     
  2. Jako jedna z věcí se mi na tom líbí, že díl od dílu je toho v té knížce narvaného víc a víc :)

    Ten blog znám od tebe ;) ještě jsem na něj ale neměla pořádně čas. Myslím ale, že o prázdninách to nebude problém.

     
  3. První díl jsem četla asi v 10 letech a ta mánie mě chytla taky. Sbírala jsem plakáty těšila se na další díly atd.Všechny ty knížky jsem přečetla několikrát a i když každá knížka má něco do sebe tak nejvíc se mi líbily Relikvie smrti (i když tam Rowlingová zabila spoustu mých oblíbených postav) konec jsem dokonce oplakala :), a taky Vězeň z Azkabanu- tu jsem měla vždycky hrozně ráda. Na HP mě fascinuje ta propracovanost děje a vůbec každého detailu.

     
  4. Harry Potter mě nikdy nebral…stejně jako Pán prstenů…Vím, že to existuje, že to žerou miliony lidí, ale zrovna Pán prstenů mě nedokázal zaujmout. Proto když jsem k Vánocům dostal HP a vězeň z Azkabanu…šoupl jsem to do skříně se slovy “To si ze mě dělaj prdel”. Po několika měsících jsem se tak nudil, že jsem si přečetl obal knihy…Za dalších pár měsíců jsem se nudil natolik, že jsem to začal číst…Chytlo mě to a musel jsem přečíst všechny díly, co existovaly.
    Většinou jsem si potom stáhnul z netu anglickou verzi nového dílu, pak slovenskou a nakonec českou :-) Vezeň z Azkabanu u mě pořád vede…a Fénixův řád…když Sirius umřel…neubránil jsem se slzám…Když se nahromadí problémy a chci někam utéct, a venku je hnusně…rád se ponořím právě do čarodějnického světa…

     

Okomentovat