Jak fotit kreslení baterkou

Jak na kreslení baterkou

Je to už delší dobu, co se zde někdo ptal, jak fotit kreslení baterkou. Ve zkratce se sice odpověď u daného článku objevila, tento článek ale bude podrobnější.

Co je potřeba:

– fotoaparát, kde je možno nastavit BULB nebo vícevteřinovou expozici;
– stativ nebo jiná pevná opora;
– baterka.

Jak fotit kreslení baterkou:

Pokud fotoaparát umožňuje BULB (nekonečná expozice) je to nejsnazší, pokud umožňuje pouze vícevteřinovou expozici bude potřeba dobré načasování kresby. Dalším důležitým rozdílem pak je, že v režimu BULB je nutné držet po celou dobu pořizování fotky spoušť (vyžádá si to tak přítomnost minimálně dvou lidí), což u vícevteřinové expozice není nutné. Pořizování fotky v režimu BULB má výhodu, že se dá kdykoli ukončit, u vícevteřinové expozice bude fotoaparát exponovat po onu určitou dobu, zároveň si ale člověk vystačí sám – pokud zapne časovou spoušť.

Fotit kreslení baterkou se dá jak v interiéru, tak v exteriéru.

Nejdůležitější je nastavení fotoaparátu v závislosti na okolních podmínkách a také na tom, jak tmavou fotku chcete. Nejlépe se na to samozřejmě hodí manuální režim nastavení expozičního času a clony. Tyto dvě hodnoty jsou na sobě závislé – čím delší čas – tím větší je potřeba clona, aby fotografie nebyla příliš světlá. To je potřeba vyzkoušet na místě a liší se to podle okolních podmínek.

Příliš málo clony na delší čas

Příliš málo clony na delší čas

expoziční čas – 20.63 (vteřin)
clona – 3.5

Výsledek je světlý, jako by byl pořízen za denního světla. Může za to dlouhý čas a málo clony.

S tímhle už se dá pracovat

S tímhle už se dá pracovat

expoziční čas – 15.31 (vteřin)
clona – 2.8

Tento výsledek už je jasně tmavší a blíží se podmínkám, které skutečně v dané místnosti byly.

Člověk na výsledku může být vidět, může z něj být pouze tmavý stín nebo se tam taky nemusí objevit vůbec. To záleží jak na cloně (čím tmavší bude fotka, tím méně bude kreslící osoba vidět), tak na tom, zda-li se člověk při kreslení pohybuje či zůstává na místě.

Práce s baterkou už je na zkoušení, krom pár tipů pro začátek, je nutné cvičit a cvičit a cvičit :) Kreslit jen tak vypadá jako snadná věc. Ve skutečnosti je to ale o něco složitější. Nakreslit jednoduchý obrazec, vlny, písmena a nápisy, abstraktní čmáranici nebo něco na ten způsob není nijak těžké. Problém nastává až ve chvíli, kdy člověk kreslí složitější věci a musí mít před sebou, kde asi skončil, aby mohl navázat.

Nepovedené

Nepovedené

Toto měl být domek jedním tahem. Ani tak jednoduchá čmáranice se na první pokus nepovedla :)

Povedenější

Povedenější

Písmena jsou daleko snazší. Vytvořit jednoduchý i složitější nápis není problém.

K nápisům je však nutné dodat, že je třeba je buď psát rovnou zrcadlově obráceně, nebo je následně v počítači převrátit.

Zároveň si můžete všimnout, že ani na jedné fotce není vidět člověk, který má ty čmáranice na svědomí. Na první je na to příliš tmavo a na druhé se pohyboval. Na následujících fotkách jsou postavy zřetelnější.

Zřetelné

Zřetelné | Jak na kreslení baterkou

Zde se kreslící osoba pohybovala po celou dobu (přes 30 vteřin) převážně jen od pasu nahoru. Nohy jsou proto celkem jasně vidět.

Zřetelnější

Zřetelnější | Jak na kreslení baterkou

Zde zase kreslící osoba ležela po celou dobu (přes 14 vteřin) skoro bez hnutí a hýbala jen rukou, proto je vidět takřka celá.

Baterka se dá použít jakákoli. Důležité je jen jí celou dobu mířit směrem k fotoaparátu. Pokud světlo bude namířeno jinam, na fotce vidět nebude (viz (1)). Samozřejmě je v exponované době možné baterku vypínat a zapínat dle libosti. Je třeba si ale dávat pozor na to, jak dlouho svítíte do jednoho bodu, protože čím déle to bude, tím více pak bude na fotce daná oblast „svítit“ (viz (2)).

(1)

(1)

Kreslící osoba okolo sebe opisovala spirálu. Názorně je vidět, co se stane, když světlo nedopadá na fotoaparát.

(2)

(2)

Na některých místech svítila baterka o chvíli (i půl sekundy a méně) déle a daný bod svítí o něco víc než ostatní.

Tak a to by snad pro úplný začátek stačilo. Pokud máte nějaké dotazy, klidně se ptejte! :)

 

Okomentovat