Jak se cestovalo v roce 2014

Tento rok jsme si stanovili jeden velký cíl – dojet na Arkonu (Německo) a do Wolinu (Polsko). Ten jsme i přes nemilé nepříjemnosti splnili. Ostatní jsme plánovali nejvýš týden dopředu. Podobně to máme v plánu i v roce 2015.

V tomto článku nechci popisovat znovu to, co jsme v průběhu roku zveřejňovala ve fotoreportech. Kratší shrnutí však neuškodí a vytáhnu jen to nejzajímavější :)

Na výletech jsme letos nachodili kolem 400 km. To není moc, hodláme se polepšit. Pravda, počítám do toho jen ty společné, má dražší polovička si dala ještě cestu Praha – Říp (54 km) a noční pochod Praha – Srbsko (38 km). Společný dálkový pochod jsme šli jen jeden, a to 38 km přes Brdské Hřebeny. Ty si hodláme po roce zopakovat, nejspíše na trase Příbram – Praha (Zbraslav) a protáhnout to tak na něco přes 50 km :) Potom už si dám pochod na Říp i já sama.

Kromě ČR jsme navštívili 3 další státy, vedle zmíněných to bylo celkem očekávatelné Slovensko, které jsme nemohli vynechat. Každý rok se tam otočíme hned několikrát. V rodné zemi jsme se stihli zastavit ve 13 ze 14 krajů (chybí jen Karlovarský). V tomto ohledu jsme zcela spokojeni :)

Hory a pohoří vypisovat nebudu, stejně by to nikoho nezajímalo. Zřícenin hradů, které vyhledáváme poměrně často, jsme letos viděli nejméně 22 a pořád jich v hledáčku zbývá více než dost.

Co ve článcích nebylo a nebude

  • Milešovka – první lednový víkend jsme vyrazili za inverzí, mlha však stoupala s námi a nahoře se dohlednost snížila na cca 10m.
  • Horákovský hrad (Brno) – je to divné, ale neměli jsme s sebou foťák.
  • Chotuc – zajímavý kopec, ze kterého nebyl výhled a nebylo tam co fotit.
  • Hradiště Radná – mohyly, které byly jen nepatrné, opět jsme nefotili.
  • rozhledny Barborka, Mandava, Pepř a Mackova hora – Na Barborce jsme byli letos 2x a ani jednou nebyly ty správné podmínky na focení, Mandava a Mackova hora byly zavřené a na Pepři jsme nefotili, ani nevím proč.
  • Merklův pramen, Hlavačov – nebyla chuť fotit, bylo vedro :)
  • Prokopské údolí – šli jsme pozdě večer, fotit se nedalo :)

Co v článcích ještě bude

Kuncberk, Libštejn, Bílá skála, Břasy, hradiště Březina, Hudlická skála, Rovný, Týřov, Řebřík, Kačina, Obří postele, Sion, Svojšice, Týnec nad S., Louka, Dalečov, Pyšolec, keltské oppidum u Nasavrk, Oheb, Jenčov, Hřídelík, Ronov, Beskydy – Pustevny, Zvíkov, Onen Svět, Vrškamýk

Plány na rok 2015

Nepolevit a nezlenivět! Letos jsme se nezalekli žádného počasí (no dobře, té sněhové bouře v Jeseníkách jo), spali jsme v mrazu, šli jsme v dešti, drápali jsme se i s krosnou v 35 stupňových vedrech po horách, kolikrát jsme sestupovali z kopců až za tmy. Všechno nám to přineslo zážitky k nezaplacení, o které bychom se jako líní povaleči u počítačů ochudili.

A konkrétní výletní cíle do dalšího roku? Kupodivu žádné stanovené nemáme. Rádi bychom se v dohledné době podívali do Bavorského lesa, na Šumavu, do Vysokých Tater, do Nízkých Tater, na Malou i Velkou Fatru, do Beskyd, znovu do Malých Karpat i Krkonoš a do Lužických hor a znovu do Středohoří a taky na Triglav do Slovinska… No mohla bych pokračovat ještě dlouho. Uvidíme, kam nás auto doveze a nohy zanesou.

Jak se cestovalo letos vám? :)

 

2 thoughts on “Jak se cestovalo v roce 2014

  1. Když už se ptáš, jak se mi cestovalo, zamyslela jsem se nad tím. Jednoznačně říkám, že VÝBORNĚ!
    V květnu jsem absolvovala „poslední cestu ze školy“, tedy pokusila jsem se dojíz pěšky z Olomouce do Liberce. To byl bomba zážitek. Netušila jsem, co vše vydržím.
    Všechny ostatní cesty byly na kilometry kratší, ale všechny jsem si je užila. Nejvíce mě baví proměny krajiny, proměny nálad, počasí a také lidí, které člověk potkává.
    A do tohoto roku mám velký cíl: putování po Balkánu.
    A dokonce mám cíl i do příštího roku: Zúčastnit se a úspěšně absolvovat Jizerskou Padesátku.
    Takže Ti přeji spoustu vyplněných cílů a úspěšných putování. :-)

    PS.: Arkona je můj sen budoucí.

     
    1. Jé, já si přečetla komentář, pak jsem si u tebe přečetla cestu z Olomouce a pak jsem zapomněla oboje okomentovat…. :(
      Děkuji a také přeji hodně našlapaných kilometrů v letošním roce a další překonání sama sebe :)

       

Okomentovat