Ještěd a Mohyla letců

Na Ještěd jsme vyrazili z Výpřeže (placené parkoviště), Mohyla letců se nachází prakticky při cestě, takže jsme ji nemohli vynechat.

Našlapáno: cca 5 km
Stoupání: cca 280 m
Náročnost: mírná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

Dodnes je mi z našeho “mastňáckého” výstupu smutno. Původně jsme chtěli vyrazit z Kryštofova údolí (odkaz vede na mé fotografie místních viaduktů) pěkně po svých až nahoru. Nakonec to dopadlo tak, že jsme vyrazili z Výpřeže, která se nachází o dobrých 330 výškových metrů výše. Mělo to svůj důvod, a tím bylo vedro, které ten den panovalo. Nechtěli jsme trápit ani sebe, ani naše čerstvé batole.

Vyrazili jsme tedy z placeného parkoviště (která jinak až na výjimky odmítáme) po červené a na rozcestníku Nad Výpřeží jsme se rozhodli zaskočit se podívat i na Mohylu letců.

Ta vznikla jako připomínka leteckého neštěstí v roce 1948, kdy se v těchto místech zřítilo letadlo, na jehož palubě zahynulo 5 osob vč. slavného československého předválečného leteckého konstruktéra ing. Antonína Husníka.

Vrátili jsme se zpět na rozcestí a vyrazili vzhůru k Ještědu. Cestou i nahoře jsme se pokochali výhledem na okolí a říkali si, že příště to dáme už opravdu z Kryštofáku, že to takto není ono ;)

You may also like