Kamenné gule v Megoňkách

Kamenné gule v Megoňkách

Kamenné gule v Megoňkách – na tuto zajímavost jsme narazili náhodou při plánování výletu, který by bylo možno absolvovat ve stávajících vedrech. Obec Megonky leží na Slovensku, avšak sotva pár set metrů od českých hranic (cca 7,5 km severozápadně od Čadce a cca 4,5 km od Mostů u Jablunkova).

Vyrazili jsme z Mostů u Jablunkova pěšky přes les. K místu je však možné dojet autem ještě blíže, a to do obce Vyšné Megoňky.

Našlapáno: cca 3,5 km
Stoupání: cca 90 m
Náročnost: žádná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

V místním kamenolomu se nachází světový unikát – pravidelné kamenné koule obřích rozměrů (až 2,5 m), u nichž se stále zkoumá jejich původ a vznik. Objevily se při odstřelu horniny v 80. letech minulého století, kdy se nečekaně vykutálely ven. Roku 2003 bylo místo vyhlášeno za přírodní památku Megonky.

Kamenné gule v Megoňkách jsou pro svůj nejasný původ velmi zajímavým turistickým cílem. I přes vedro se přes les šlo poměrně dobře a krom krajiny jsme si užívali i to, že se nám malý rozkecával. :) Náš výlet následně pokračoval na Velké šance u Mostů u Jablunkova a den jsme završili procházkou na kopec Gírová.


Viděli jste tyto útvary, případně jiné obří kamenné koule jinde?

 

3 thoughts on “Kamenné gule v Megoňkách

    1. Těžko říct :) Našla jsem info, že vznikly ještě v moři a materiál se nabaloval postupně, taková kamenná koule ala sněhová koule :)

       

Okomentovat