Brdy – Hřebeny | Hradec

Oppidum Hradec - Brdy - Hřebeny

Kopec Hradec se nachází v podhůří Brd zvaném Hřebeny, které geomorfologicky pod Brdy nespadají, ač geograficky tam bývají zasazovány. Vrchol Hradce leží v nadmořské výšce 628 m a nacházelo se na něm hradiště. Vydat se sem můžete po nenápadné pěšině, která začíná kousek za autobusovou zastávkou Dobříš, Na Hradci (silnice vede z Dobříše do Hostomic).  Cesta na vrchol není turisticky značená, avšak byla vyšlapaná a dobře znatelná. 

Okolo Hradce jsme procházeli už při naší túře od Plešivce do Řevnic (37 km), ale na jeho vrchol jsme se vydali až o rok později – na jaře roku 2015.

Vzdálenost: cca 2,5 km
Celkové stoupání: cca 90 m
Náročnost: mírná
Trasa: zde
Okruh: částečný

Hradiště se zde mělo nacházet v době bronzové a následně i v době halštatské, neproběhl však žádný výzkum, který by to jednoznačně potvrdil. Mnoho jeho náznaků už zde nenajdete, jen na pár místech jsou dodnes patrné zbytky kdysi mohutného kamenného valu. Jeho velká část zmizela až během posledních 100 let, vlivem lidské činnosti – zejména stavby blízké silnice. V 2. polovině 19. století zde měl být nalezen bronzový nůž, avšak ani ten se nedochoval.

Na jihozápadní části kopce se rozkládá přírodní rezervace bukového a dubového lesa s prvky pralesa. Stáří některých stromů se odhaduje až na 250 let


Znáte Hřebeny a tento kopec?


Zdroj informací: cedule na místě

 

4 thoughts on “Brdy – Hřebeny | Hradec

    1. Musela jsem kouknout na mapu, ale zjistila jsem, že nad Čenkovem jsme procházeli při naší dlouhé túře napříč Hřebeny. Nahoře to určitě stojí za návštěvu. :)

       

Okomentovat