Kniha vs. čtečka

knihovna

Vcelku nový spor čtenářů, zda je lepší čísti knihy papírové či elektronické, řeším poměrně jednoduše – nedám dopustit ani na jedno. Elektronické knihy čtu na různých zařízeních už osm let. Nejprve to byl smartphone, poté MDA, nakonec jsem skončila u čtečky e-booků. Toho posledního zařízení se nehodlám vzdávat, protože pro mě má několik nezanedbatelných výhod.

Co si však zároveň nedovedu představit, je pokoj bez knih. Mít tak knihovnu přes celou délku stěny obýváku, k tomu jedno pohodlné křeslo a hromadu času, tak nedělám nic jiného, než že čtu a čtečka knih si ani neškrtne :) Zatím si svou knihovnu poctivě plním knihami, které si to místo v policích zaslouží a ráda po nich sahám a prohlížím si je, i když kromě obálky žádné ilustrace neobsahují.

Jakmile však domov opustím, beru s sebou čtečku, a to zejména proto, že:

  • díky ní mám velké množství knih vždy s sebou a je jedno, na jako dlouho budu odstřižená od přísunu nových knih – jakmile jednu dočtu, můžu pokračovat další a nemusím myslet na to, kolik svazků s sebou na jak dlouhou cestu brát;
  • s předchozím bodem souvisí i velikost a váha – vzhledem k tomu, že jsem schopná neplánovaně dočíst knihu v průběhu cesty do práce a nedokážu si představu cestu z ní bez čtení, musela bych s sebou tahat vždy minimálně knihy dvě, což se u některých dost projeví na zabraném místě v batohu i na jeho váze.

Baterka mého zařízení (PocketBook 622) vydrží tři týdny i měsíc (záleží na tom, kolik stránek denně otočím a zda otvírám i pdfka nebo ne). Nenadálé vybití se tedy nehrozí, Displej je díky technologii e-ink čitelný za stejných světelných podmínek jako tištěný text.

Knihovny však velice ráda navštěvuji i přesto, že 90% knih čtu v elektronické podobě. Police plné knih jsou přece jen něco jiného než seznam nahraných souborů. Je pravdou, že se v e-boocích nedá fyzicky listovat a že při otáčení stránek Vám nešustí papír mezi prsty. To je však věc, která mi nijak výrazně nechybí. Jakmile mám chuť otáčet list po listu a užívat si to, využiji zásob knihovny své nebo té městské

Toliko ode mě k této věci.

Co vy a knihy?

Papírové? Elektronické? Obě podoby?

 

3 thoughts on “Kniha vs. čtečka

  1. Můj sen je mít samostatnou místnost a v ní od podlahy ke stropu police plné knih. Abych pravdu řekla, v elektronické podobě jsem ještě žádnou knihu nečetla. Ono to u mě stejně není dost dobře možné, protože čtu většinou v noci v posteli. Kromě toho se mi na obrazovce počítače čte dost špatně a jiné zařízení k dispozici nemám.
    Tvoje články jsou velice zajímavé V.

     
    1. Ten sen máme podobný, Hanko, a souhlasím, že na počítači se čte špatně, čtečka je o něčem jiném než obrazovka :)

       

Okomentovat