Krkonoše – Rýchory | Dvorský les

Krkonoše Rýchory - Dvorský les

Vedra snad skončila, nejvyšší čas začít výletovat. Měla jsem chuť na nějaké zapadlejší Krkonoše a tak jsme v neděli vyrazili na Rýchory, konkrétně do Rýchorského pralesa, tedy na vrch Dvorský les.

Dvorský les je vlastně dost nenápadný kopec (nebo hora, chcete-li, přece jen je to tisícovka) ležící v nejvýchodnější část Krkonoš. I přesto nás ale cesta vedla i přes I. pásmo NP.

Našlapáno: 12 km
Stoupání: cca 450 m
Náročnost: mírná/střední
Okruh: částečný
Trasa: zde

červená turistická značka Parkoviště Stachelberg > Vrchy (716 m. n. m.)

→ 1 km | ↑ 75 m | ↓ 0 m

Vyrazili jsme po červené rovnou do kopce z parkoviště u pevnosti Stachelberg (tu jsme mimochodem navštivili loni a vřele doporučujeme). Parkoviště není placené, ale bývá plné.

Už cestou se nabízely pěkné výhledy do kraje, hlavně na Krkonošské podhůří.

Touto oblastí také vede pás československého opevnění (o výstavbě si můžete přečíst sérii článků zde na blogu). Jen cestou k rozcestí, kde červená odbočuje vlevo, můžete potkat 6 objektů – 1 na parkovišti, 3 po cestě a ke 2 dalším vede vyšlapaná pěšina, která z hlavní cesty uhýbá a je značena šipkou. Tak se dostanete až na vrchol kopce Vrchy, kde stojí stejnojmenný pěchotní srub T-S-81b. Odtud je možné pokračovat dál až ke zmíněnému rozcestí. Mnoho dalších objektů opevnění potkáte i dále, zejména v okolí vrcholu Dvorského lesa.

červená turistická značka Vrchy (716 m. n. m.) > zaniklá obec Vernířovice > T-S-82

→ 1 km | ↑ 85 m | ↓ 15 m

Místní krajina nám připadala něčím zvláštní, taková pravidelná, upravovaná, ač žádná obydlí nebyla na dohled. Na rozcestí jsme se z infocedule dozvěděli, čím to je. Kousek odtud stávala obec Vernířovice, která zanikla po vysídlení Němců. Její osídlení tuzemskými obyvateli se nezdařilo a zchátralé domy byly roku 1960 zbořeny.

Po celou cestu se opět nabízely výhledy do kraje, navíc ji lemují stromy, což nám přinášelo vítaný únik před sluncem.

červená turistická značka T-S-82 > Pod Dvorským lesem

→ 1,5 km | ↑ 190 m | ↓ 0 m

Od tohoto místa už se cesta táhla čistě jen lesem, a to přes celý vrch až k rozcestí nedaleko Rýchorské boudy.

Až na rozcestník Pod Dvorským lesem šel malý po svých – 3,5 km s převýšením 340 m, za mě na 2,5leté dítě dobrý! :) On by pravděpodobně ušel ještě kus, nicméně nás tlačil čas, takže jsem ho na zbytek cesty vzala do nosítka.

červená turistická značka Pod Dvorským lesem > Dvorský les > Kutná – Rýchory

→ 1,5 km | ↑ 50 m | ↓ 40 m

Pokračovali jsme na vrchol. Z upravené cesty se stala lesní pěšina a okolo nás se začaly objevovat zajímavé výjevy – pokroucené stromy, spadané větve. Ač místy to opravdu působilo jako prales, dočetli jsme se, že je to žel jen zdání. Za pokroucené stromy mohou zvířata, která se v těchto místech na konci 19. století pásla, stromy okusovala a tím je deformovala. Místní porost byl uměle vysazen a i přes popadané větve působí mladě.

Černobílá galerie

A ještě pár barevných fotografií

modrá turistická značkažlutá turistická značkazelená turistická značka Kutná – Rýchory > Rýchorská bouda – vyhlídka a zpět

→ 1 km | ↑ 10 m | ↓ 10 m

Rozhodli jsme se i pro krátkou zacházku k Rýchorské boudě, za níž se nachází vyhlídka. Výhled z ní směrem ke Sněžce už však částečně zakrývají vzrostlé stromy. Na opačnou stranu se ale přímo od chaty nabízí výhled ničím nerušený.

Červená turistická značkazelená turistická značka + žlutá turistická značka Kutná – Rýchory > vyhlídka > Sněžné domky > Pod Dvorským lesem

→ 2,5 km | ↑ 40 m | ↓ 60 m

Z rozcestí Kutná – Rýchory jsme pokračovali mírným klesáním až k vyhlídce Nad Rýchorským křížem. Výhled z ní mě opravdu nadchl.

Kousek od vyhlídky jsme zahnuli doprava a po žluté se vydali lesem směrem k místu, které se nazývá Sněžné Domky. I odtud se nabízí krásný výhled pro změnu opačným směrem, částečně do Polska (např. na vodní nádrž Bukówka / Jezioro Bukowskie).

Červená turistická značka Pod Dvorským lesem > parkoviště Stachelberg

→ 3,5 km | ↑ 0 m | ↓ 340 m

Nás čekal poslední – již známý úsek. Dolů jsme jej prošli nepřekvapivě výrazněji rychleji než nahoru :)

Krkonoše – Rýchory stojí určitě za návštěvu, Dvorský les sice není pravým pralesem, ale i tam je působivý. Doporučuji. :)


Znáte tuto část Krkonoš?

Jak se vám líbil tento tip na výlet?

 

Okomentovat