Ľupčiansky hrad a Ľupčiansky skalný hríb

I vypravili jsme se po zimě na otočku na Slovensko. Za kulturou. Jinými slovy na koncert a nutno podotknout, že to za Svaricu vážně stálo. Pochybuju ovšem, že Svaricu znáte, takže celou večerní akci vynechám.

Do Banské Bystrice jsme vyrazili naším oblíbeným nočním spojem v pátek večer a na místo dorazili po osmi hodinách v šest ráno. Vhledem k počasí jsme si odpustili výšlap na Pustý hrad (zřícenina u Zvolena) a v 6:15 už seděli v busu do Slovenské Ľupči. V liduprázdné obci nás přivítala mlha, která ukryla jinak viditelné Tatry v dáli. Ztuhlé klouby bez problému rozhýbal výšlap na kopec k hradu, který se tyčí nad vsí. Vzhledem k počasí však stojí fotky za h… No což, koukli jsme na něj ze všech stran zvenku, dovnitř jsme si nestihli objednat prohlídku a ti vydřiduši chtějí 15€ za focení, takže mě to zas tolik nemrzí :)

Při cestě vsí ke skalnímu útvaru se vyjasnilo, přičemž se kopce dál halily do závoje mlhy. Pohled to byl neuvěřitelně krásný, leč z kompozičních důvodů nefotitelný. Došli jsme tak jen k Ľupčianskemu skalnému hríbu a zase mířili na druhou stranu s cílem vylézt na kopec na druhém břehu Hronu.

Cestu po zelené na Šupín jsme vzdali hned za mostem, kde se rozkládá nevábně vyhlížející cikánská osada. Místo toho jsme se pokochali pohledem na již viditelné zasněžené vršky Tater a vydali se na bus zpátky do Bystrice, kde jsme měli v plánu muzeum SNP.

 

3 thoughts on “Ľupčiansky hrad a Ľupčiansky skalný hríb

  1. Můj přítel byl v Banské Bystrici před deseti dny, ale na konferenci.
    Náhodou, mně se fotky hradu v mlze líbí, zvlášť ta druhá je moc pěkná. Líbí se mi i skalní útvary a poslední snímek má skvělou kompozici.

     
    1. Hanko, děkuji. NA ty bídné podmínky to ještě nedopadlo nejhůř, ale rozhodně to mohlo být lepší ;)

       

Okomentovat