Zřícenina hradu Hazmburk na podzim

Podzimní Hazmburk

Zřícenina hradu Hazmburk se nachází u obce Klepý (okr. Litoměřice) a tvoří jednu z dominant tohoto kraje. Tyčí se na vrcholu strmého čedičového masivu 418 metrů vysokého a je vidět desítky kilometrů daleko.

Celkem našlapáno: cca 4 km
Celkové stoupání: cca 130 m
Náročnost: žádná :)
Okruh: ano (téměř)
Trasa: zde

Archeologické nálezy dokazují osídlení již v 5 tisíciletí před n.l. lidem kultury s vypíchanou keramikou. Kronikáři uvádí osídlení v 8. století. Zřícenina dochovaná do dnešních dnů pochází z poloviny 13. století. V době Husitských válek vzniklo na jižním svahu městečko Pohradí, které po opuštění hradu zaniklo. Samotný hrad byl opuštěn v 15. stol. (hrad-hazmburk.cz)

Žlutá turistická značka Pět let uplynulo jako voda a my se znovu vydali na zříceninu hradu Hazmburk. Výšlap (dá-li se to tak vůbec nazvat) jsme začali na tomtéž parkovišti a opět se vydali nahoru po žluté. Report z minula najdete zde.

Obloha hrozila každou chvíli deštěm, nohy se nám smýkaly a bořily do rozbahněné cesty, nahoru jsme však dorazili poměrně rychle. Netrvalo však dlouho a skutečně začalo lehce kapat. Toto, pro mnohé neradostné počasí, jsme však uvítali vlastně s nadšením (o tom někdy později), zříceninu jsme ale záhy opustili a vydali se zpět k autu. Výhled z věže jsme si museli odpustit (minule jsme neviděli nic kvůli mlze). Návštěva nám i tak za ten barevný výhled do kraje rozhodně stála.

Červená turistická značka Marně jsme v červené hledali lepší cestu. Stejně, ne-li více, rozbahněná cesta se stáčela okolo kopce druhým směrem, pršelo čím dál víc. Na hrad nám naskytl zajímavý pohled, neb byl částečně ukryt v nízkých mračnech. To však bylo kvůli padající tmě bez stativu nefotitelné.

Podzimní Hazmburk

Podzimní Hazmburk

Podzimní Hazmburk

Podzimní Hazmburk

Podzimní Hazmburk

 

1 thought on “Zřícenina hradu Hazmburk na podzim

Okomentovat