Zřícenina hradu Potštejn (Potenštejn)

Potštejn (Potenštejn).

Potštejn, neboli Potenštejn.  Pozůstatky tohoto stejnojmenného hradu se nacházejí u Plzně – přibližně 1,5 km východně od obce Žínkovy a 6 km západně od Nepomuku. Navštívili jsme je před 3 lety cestou na Šumavu.

Pokud čekáte krásnou zříceninu v okr. Rychnov nad Kněžnou, asi budete zklamáni. Nicméně ji najde zde, navštívili jsme ji také. :)

Našlapáno: 1 km
Stoupání: cca 70 m
Náročnost: žádná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

Hrad byl vystavěn v polovině 13. století a nazván podle vlastníka Půty ze Žinkov. Žádné zajímavé události týkající se tohoto hradu jsem nedohledala s výjimkou toho, že se pod ním scházeli západočeští husité a jednou odtud táhli na Prahu. Hrad chátral od svého opuštění v první polovině 15. století. Kámen z něj zřejmě použili lidé při výstavbě blízkého zámku v Žinkovech.

Toto z něj zbylo – základy věže, sem tam pozůstatek zdi a terénní náznaky.

A cestou ze Žínkov po žluté potkáte i zajímavé kamenné útvary.

Na kopci jižně od hradu se dále nachází tzv. Obrovo hradiště a dále po žluté pak Žínkovský templ. Ani na jedno z těchto míst jsme se však při naší návštěvě nedostali. Minimálně to hradiště je však dobrý důvod sem ještě někdy zamířit.

Zdroj informací: hrady.cz


Znáte tento Potštejn (Potenštejn)?

A znáte ten druhý, výše odkazovaný?

 

2 thoughts on “Zřícenina hradu Potštejn (Potenštejn)

  1. Tato opuštěná místa mívají zvláštní atmosféru a tu mám rád. Takovéto zříceniny hradů mám nejraději, už jsem jich několik navštívil, ale k této se asi nedostanu, protože to mám dost z ruky. Přesto děkuji za představení

     
    1. Ta zvláštní atmosféra se projeví hlavně večer a v noci, pokud se tam člověk rozhodně přespat. Takových míst známe více, tady jsme ale nenocovali, nicméně by to možná stálo zato.
      Děkuji za komentář a třeba se naskytne příležitost k návštěvě.

       

Okomentovat