Rozhledna Špulka

Rozhledna Špulka

Rozhledna Špulka stojí cca 1 km západně od obce Lbosín, která se nachází cca 3 km západně od Divišova při silnici na Struhařov a cca 13 km východně od Benešova.

Našlapáno: cca 2 km
Stoupání: cca 90 m
Náročnost: žádná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

Rozhlednu Špulku jsem měla v plánu navštívit už několik měsíců. Tento víkend se naskytla ideální příležitost se na ni konečně podívat.

Auto jsme nechali v obci Lbosín, ve které se nachází příkladně značené a nezpoplatněné parkoviště B. Parkoviště A zřejmě leží u hlavní silnici (Struhařov – Divišov) nedaleko Lbosína. Rozhledna stojí na kilometr vzdáleném vrcholu kopce Březák v nadmořské výšce 530 m. n. m. Cestu k ní lemuje naučná Ptačí stezka.

Naučná stezka nejen pro děti

Cesta z obce na vrch není nijak náročná, táhne se do mírného kopce. Nám zabrala poměrně hodně času, protože se syn rozhodl jít po svých a cestou ho zajímalo úplně všechno od umělé žáby sedící na prameni, přes ohradu s koňmi a dřevěnou lávku, až po provaz u naučné cedule a kameny na cestě. Naučná Ptačí stezka nabízí zastavení pro větší děti (a samozřejmě i dospělé) s možností dozvědět se něco o ptactvu našich lesů.

Kousek pod vrcholem se dá z oficiální značené cesty uhnout a vydat se k vrcholu druhou stezkou. Jejich délka se nijak výrazně neliší. Pod rozhlednou se nachází naučné cedule s informacemi o blízkých obcích. Od dubna do října je otevřen stánek s občerstvením a upomínkovými předměty. Rozhledna jako taková je volně přístupná po celý rok.

Špulka byla postavena nedávno – v roce 2014. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 30 m nad zemí vede 150 schodů a nabízí se kruhový výhled na Benešovsko a Posázaví (za opravdu dobrých podmínek i mnohem dál, prý až na Krkonoše). Podmínky nám ten den nepřály a přes jasné počasí jsme nijak daleko nedohlédli.

Rozhledna Špulka rozhodně stojí za návštěvu a za lepších podmínek se na ni určitě vydáme znovu. :)

 

4 thoughts on “Rozhledna Špulka

  1. Na Špulku jezdíme s přítelem docela často. Je to krásná a nijak náročná procházka. Máme to z Benešova kousíček, takže po okoukaném Konopišti je to příjemná změna :)

     
    1. Děkuji za komentář :) Já mám právě ráda takové cíle, kde nepotkám davy turistů :)

       
    1. Na to, aby z toho měl něco víc, je přece jen ještě malý (14m), ale užíval si to, že šel po svých :)

       

Okomentovat