Zřícenina Zvířetice

Zřícenina Zvířetice

Zřícenina hradu/zámku Zvířetice se nachází v Podhradí nedaleko Bakova nad Jizerou, asi 5 km severně od Mladé Boleslavi. V Podhradí se dá zaparkovat a stejně tak se sem dostanete i vlakem nebo autobusem, ve všech případech vás ke zřícenině následně čeká nenáročná krátká procházka.

Zvířetice jsou oblíbené a hojně navštěvované, takže jsem velice ráda, že jsme se sem vydali mimo sezónu. Sice by se mi zřícenina ještě více líbila pod sněhovou pokrývkou, ale nevadí, alespoň mám důvod se sem někdy jindy v zimě vrátit. :)

  • Vzdálenost: 1 km
  • Stoupání: 40 m
  • Okruh: ano
  • Náročnost: žádná
  • Typ cesty: pěšina
  • Vstup: mimo sezónu volný
  • Parkování: dole v Podhradí přímo pod zříceninou

Nejdříve gotický hrad, následně renesanční zámek

Zvířetice jsou v současné době vlastně zříceninou spíše renesančního zámku než gotického hradu, jímž byly před svou přestavbou. Hrad nechali na počátku 14. století vystavět páni z Lemberka a v průběhu let se začali psát jako páni ze Zvířetic. Hrad drželi a spravovali do začátku 16. století, poté se dostal do vlastnictví Václava Sezimy z Ústí a následně Vartenberků, kteří jej přestavěli na zámek. Později se Zvířetice dostaly do rukou rodu Valdštejnů a na konci 17. století vyhořely. Opravu zhatil zásah blesku a následný další ničivý požár v roce 1720, po němž už zůstal zámek opuštěný a chátral.

Od roku 1967 je zřícenina chráněna jako kulturní památka.

(zdroj informací: wiki)

Rozsáhlá zřícenina s vyhlídkovou věží

My k hradu/zámku přišli hradním příkopem od jihozápadu. Už po vystoupání toho zanedbatelného kopce jsme věděli, že tady to bude stát za to.

Očekávali jsme nějaké vstupné, takže nás zjištění, že mimo sezónu se nejenže neplatí, ale přesto je otevřena věž, mile překvapilo. Na tu jsme ostatně zamířili téměř hned po vstupu do areálu, nabízí se z ní pěkný výhled nejen na Zvířetice, ale i na okolí a vzdálenější hory.

A poté už jsme prozkoumali zbytek hradu/zámku. Nejvíce nás asi zaujaly valeně klenuté přízemní místnosti, něco podobného známe ze zříceniny Zubštejn, kde se klenuté místnosti zachovaly ve dvou patrech nad sebou.


Jak se vám líbí zřícenina hradu/zámku Zvířetice?
Navštívili jste ji někdy?

 

2 thoughts on “Zřícenina Zvířetice

  1. Krásné fotky.
    Pro mně spojené se vzpomínkami na svatbu dcery. Bylo nás 120, všichni v historických kostýmech. Hrad byl tehdy pronajat na tři dny.
    Uteklo to jako voda, už to bude 15 let.

     

Okomentovat