Muzeum lidových staveb Kouřim

skanzen Kouřim

Muzeum lidových staveb či jednoduše skanzen Kouřim se nachází ve stejnojmenném obci ve středních Čechách, přibližně 35 km východně od Prahy mezi hlavními tahy na Kolín a Kutnou Horu. V blízkosti areálu skanzenu se nachází neplacené parkoviště. Prohlídka probíhá samostatně bez průvodce, ke vstupence však dostanete mapku se základními informacemi o každém stavení.

Chystali jsme se sem už několik let, vždy jsme však na internetu natrefili na informaci, že je skanzen zrovna zavřený. Bylo to z důvodů rozsáhlé rekonstrukce (dostavby), případně kvůli filmařům. Letos už se však konečně poštěstilo. :) 

Muzeum lidových staveb v Kouřimi bylo založeno v roce 1972 a spadá pod Regionální muzeum v Kolíně. Jeho cílem v 70. letech byla záchrana lidové architektury především ze zátopové oblasti přehradní nádrže Švihov (Želivka). Později se záběr rozšířil na architekturu z celé ČR, ale na to chyběly prostory. Plány proto dále počítaly pouze ze staveními z Čech. Od roku 1996 patří skanzen Kouřim mezi kulturní památky České republiky. 

Sýpky z Hrádku a z Budče

Jako první stavbu po zaplacení vstupného uvidíte Sýpku z Hrádku u Zruče nad Sázavou z přelomu 18. a 19. století a hned vedle sýpku z Budče u Havlíčkova Brodu z konce 19. století.

Dům z Budče

Dále stojící dům pochází rovněž z Budče. Postaven byl na přelomu 18. a 19. století a představuje obydlí menšího zemědělce. K domu patří i stejně stará sýpka.

Před domem si můžete prohlédnout roubenou rumpálovou studnu z Kozojed u Ratají nad Sázavou. Rumpál pochází z počátku 19. století, zbytek vznikl jako rekonstrukce původní studny.

Dům z Týřovic a sýpka z Kornatic

Další roubené stavení pochází zase z opačného konce středních Čech, konkrétně z Týřovic na Rakovnicku. Jedná se o statek s podobou z 18. století. Statek jako takový je v písemných pramenech zmiňován již v 16. století.

U tohoto domu stojí ještě sýpka z 18. století z Kornatic na Rokycansku.

Dům ze Strašic

Dům ze Strašic na Rokycansku pochází z počátku 19. století a sloužil jako rychta a hospoda.

Dům z Masojed a dům z Krchleb

Naproti stojí roubený dům z Masojed u Českého Brodu. Pochází z přelomu 18. a 19. století a je doplněn o rekonstrukci klenuté brány vytvořené podle jiné (dnes již neexistující) brány v Masojedech.

Hned vedle si můžete prohlédnout dům z Krchleb u Nymburka ze stejného období. Mohlo se jednat o výminek patřící k větší usedlosti nebo též o dům se zahradou bez přilehlých polností.

V této části stojí rovněž velká stodola.

Dům z Bradlecké Lhoty 

Trochu jiný je zase roubený dům z Podkrkonoší, konkrétně z Bradlecké Lhoty na Semilsku. Jedná se o rychtu, o níž hovoří písemné prameny již z konce 17. století. Podoba domu však pochází až z 2. poloviny 18. století.

Dvě velmi staré stodoly

Ve skanzenu nás velmi zaujaly i 2 mohutné roubené stodoly. První z nich je desetiboká a podle letopočtu na jednom z trámů pochází z poloviny 17. století – je tedy nejstarší dochovanou stavbou svého druhu u nás. Stála v Durdicích na Benešovsku. Fascinující je zejména pohled na doškovou střechu zevnitř.

Druhá stodola je dvanáctiboká, pochází rovněž ze 17. století a stála v Želejově u Hořic na Jičínsku.

Kovárna ze Starého Bydžova

Kovárna ze Starého Bydžova na Královehradecku patří mezi ty menší stavby, které si ve skanzenu můžete prohlédnout. Pochází z 18. století.

Patrový dům z Jílového – Kamenné

Největším stavením je naopak patrový dům z Jílového – Kamenné u Děčína. Už na první pohled se jedná o architekturu ze severních Čech. Dům byl postaven na počátku 19. století.

Při prohlídce nám průběžně poprchávalo, což ale nebylo na škodu – díky počasí jsme zde ten den potkali jen minimum návštěvníků přesto, že byly prázdniny a víkend. ;)

Skanzen Kouřím průběžně po celý rok nabízí různý kulturní program, např. Řemeslné pohádkové léto nebo různé rekonstrukce lidových slavností, jako jsou Dožínky a Masopust.


Zdroj informací: skanzenkourim.cz a plánek, který jsme dostali při vstupu.

 

7 thoughts on “Muzeum lidových staveb Kouřim

  1. Krása, moc pěkně nafoceno a byl to určitě hodně zajímavý den :). I my jsme letos navštívili jeden skanzen (Vysoký chlumec) a i tam bylo nad čím žasnout :). Strávili jsme tam několik hodin a nelitovali jsme :).

     
    1. Díky! :)
      Vysoký Chlumec jsme též navštívili, ale tam jsem z nějakého nepochopitelného důvodu nefotila (= budeme tam muset brzy znovu).

       
  2. Miluji skanzeny proto, jak nostalgicky vždycky působí interiéry. Moc děkuji za tip, ještě letos se tam musím vypravit!

     

Okomentovat