Park vojenské historie Pivka

Park vojenské hisotrie Pivka

Park vojenské historie (Park vojaške zgodovine) Pivka jsme objevili náhodou při cestě z Ilirske Bistrice do Lublaně. Jedná se o velké muzeum vojenské techniky a historie na jižním okraji Pivky (při západní cestě do Ilirske Bistrice, nedaleko nádraží). U areálu se dá zaparkovat, vstupné vyjde dospělé na 12 €, děti na 6,50 €.

  • Vstup: placený (12 €/6,50 €, více zde)
  • Parkování: bezplatné přímo u muzea
  • Otevírací doba: celoročně každý den (přesné hodiny zde)
  • Prohlídka: bez průvodce
  • Časový odhad: min. 3 hodiny

Tištěný průvodce i v češtině

Na začátku května, navíc uprostřed týdne, jsme měli muzeum téměř pro sebe. Na parkovišti stála sotva dvě tři další auta a hned nás zaujal dřevěno-kamenný tank, který je hlídá. O kousek dál, také ještě před vstupem, si můžete prohlédnout tank M4A3 Sherman a přímo před vchodem výstavu fotografií.

Všechno ostatní už navštívíte pouze po zakoupení vstupenky. S paní na pokladně jsme si v klidu pokecali česko-slovinsko-anglicky a k mému překvapení jsme dostali tištěné informace v češtině, když už jsme si o českou verzi řekli. Podle všeho sem totiž jezdí mnoho zájemců o vojenskou historii právě i z našich končin.

Hloub do historie a střelba z luku

Prohlídku jsme začali přímo v budově recepce. Najdete v ní expozice věnované např. středověku a lukostřelbě. Syn se ale těšil na tanky a letadla, takže nás nenechal si to pořádně prohlédnout. Příště se rozdělíme. :)

Druhá světová válka a bombardování Evropy

O kousek dál už se samozřejmě dočkal. Jedna místnost je věnovaná letectví během druhé světové války a kromě různých leteckých součástek a částí havarovaných letadel mě zde zaujala animace zobrazující bombardování evropských měst v průběhu let 1939 – 1945. Obrázek tolik nezaujme, video, na němž to svítilo jako při ohňostroji, nás ale přitahovalo jako magnet.

Další místnosti se věnovaly i námořním bojům a šifrování. Děti si tam mohou vyzkoušet morseovku a zjednodušenou verzi Enigmy.

Tanky a dělostřelectvo

Na poměrně velké ploše se nacházejí dělostřelecké zbraně a obrněná vozidla z období druhé světové války, studené války a slovinské války za nezávislost ’91. Velká část se jich nachází pohromadě v jednom pavilonu, ty z nedávnější éry v historii pak najdete v nejnovější expozici společně s hlavním tahákem muzea – ponorkou. O té ale až za chvíli.

Ve stejné části jako tyto stroje se nacházejí i letadla, např. jugoslávské výukové letadlo SOKO 522. Venku mezi budovami pak můžete obdivovat vrtulník a vlak.

Studená válka a slovinská válka za nezávislost

Za velmi zajímavé považuji i expozice věnované období Jugoslávie, zejména pak model podzemního letiště Željava ve své době skrytého v hoře Plješevica na hranicích dnešního Chorvatska a Bosny a Hercegoviny. Tento objekt byl zničen na začátku 90. let.

Velký prostor je pak přirozeně věnován slovinské válce za nezávislost v roce 1991. Zaujal mě zejména obývací pokoj situovaný do té doby, kdy v přítomné televizi běží ve smyčce zpráva, že na ulicích vypukly boje.

Letadla, tanky a hlavně ponorka

Ponorka P-913 Zeta se sice řadí mezi menší jugoslávské ponorky, ale beze sporu patří mezi velká lákadla Parku vojenské historie. Podle všeho se do ní dá i podívat, ale v době naší návštěvy to žel nešlo.

Výhled do kraje

Od té doby, co jsme projeli Slovinsko kolem dokola (až na úplný východ) sice tvrdím, že je tam krásně všude, ale o ten výhled z areálu muzea vás přesto nemůžu připravit. :)


Slovinsko 2023

  1. Pevnost Batteria Sella Predil (It)
  2. Malý vodopád na Rokavě
  3. Sečoveljské solné pánve
  4. Koper – přístavní město
  5. Terst (It) – přístavní město
  6. Črni Kal – zřícenina hradu / pevnosti
  7. Škocjanske jame – nelze fotit, info ve shrnutí
  8. Jama Jezerina – krasová jeskyně
  9. Lublaň
  10. Pivka – muzeum vojenské historie
  11. Grad Predjama
  12. Zřícenina zámku Hošperk (Haasberg)
  13. Skednena jama – obří průchozí jeskyně
  1. Najdena jama – jeskynní ferrata
  2. Mirenski Grad – významný hrad
  3. Krmelj (mašinka) a střední Slovinsko
  4. Celje – významný hrad a vyhlídka na město
  5. Ribniki Zaloge
  6. Prometheus v Trbovlje
  7. Hrad Deutschlandsberg (At)
  8. Pistrov Grad – zřícenina hradu Vuzenica
  9. Průmyslová oblast Jesenice
  10. Soutěska Vintgar
  11. Vodopád Boka a řeka Soča
  12. Pevnost Kluže, Fort Hermann a muzeum v Kobaridu
  13. shrnutí a to ostatní
 

Okomentovat