Pevnost Batteria Sella Predil

Pevnost Batteria Sella Predil

Cestou do Slovinska jsme se zastavili v bývalé italské pevnosti Batteria Sella Predil, která se nachází v průsmyku Predel kousek od slovinských hranic a asi 12 km jižně od Tarvisia ležícího u rakouských hranic.

  • Země: Itálie
  • Oblast: Udine
  • Vstup: volný
  • Parkování: hned vedle pevnosti

Dostanete se sem z obce Cave del Predil po silnici SS54, která má ve Slovinsku označení 203 a vede dále do Logu pod Mangartom. Zaparkovat se dá přímo u pevnosti a tato skutečnost nás přiměla počítat s tímto místem jako s povinnou zastávkou na dlouhé cestě.

Dva týdny v autě

Máme za sebou dvoutýdenní poznávací výlet do Slovinska. V první půlce května jsme jednoduše bydleli v dodávce, zemi projeli křížem krážem, navštívili spoustu zajímavých míst, poznali fajn lidi a přivezli si hromadu zážitků. Teprve teď jsem konečně doupravovala a protřídila všechny fotky, dávám dohromady koncepty a o všem chystám články. Nuže, je nejvyšší čas dokončit první z nich. Shrnující článek o tom, jak se v této zemi dá či nedá spát mimo kempy, co stojí dálnice, jak dlouho se tam jede a co jsme to tam všechno vyváděli, si nechám úplně na konec.

Vojenská pevnost nad jezerem Lago del Predil

Jedním z našich mnoha cílů byla místa spojená s boji první světové války, zejména s dvanácti bitvami na Soči. Pevnost, která se této války rovněž účastnila, jsme tak nemohli vynechat. Baterii Sella Predil (něm. Batterie Predilsattel) vybudovali na sklonku 19. století jako součást obranné linie rakousko-uherské monarchie. Byla propojena s druhou pevností u jezera (tu jsme žel navštívit nestihli) a také se dvěma jeskyněmi. O pouhých pár let později po svém vybudování prošla pevnost modernizací, přesto byla v době vypuknutí první světové války považována za zastaralou. Rovněž se nacházela přímo na ráně italským jednotkám. Z tohoto důvodu Rakušané přemístili v půlce roku 1915 děla i zásoby z pevnosti do blízkých výše položených jeskyní Cima Predil (si. Predelske glave, něm. Predilkopf). Italové pevnost ostřelovali, do jeskyní se však během války nedostali.

Ke svému současnému rozpadlému stavu Batteria Sella Predil přišla až po druhé světové válce. Dělostřelecké kasematy vyhodili do povětří Italové a zbytek pevnosti používali jako pohraniční stanoviště (slovinská hranice se nachází 365 metrů daleko).

Stav pevnosti Batteria Sella Predil kdysi a dnes

Pevnost v nadmořské výšce 1136 m je dnes volně přístupná a v rámci možností bezpečná, protože problematická místa byla zazděna. Pozor dejte zejména na bordel na zemi a samozřejmě také při pohybu po okrajích. Projít si můžete vstupní nádvoří, vstupní prostory, střelecký ochoz, chodbu, bývalé a nyní naprosto holé místnosti pro důstojníky a telegrafistu, kuchyni, ošetřovnu a strážní prostory. Pevnost disponovala samozřejmě i sklady munice a potravin a ubikacemi. Přísun vody zajišťovala nádrž umístěná na 150 metrů vzdálené louce. Nechyběl ani podzemní bunkr. Co se zbraní týče, měli vojáci k dispozici tři 120mm kanóny a dva 8mm kulomety.

Jedná se o velmi oblíbené místo, takže v turistické sezoně tu jen těžko budete sami. Dokonce i my tu potkali dvě skupinky turistů, a to se psal poslední duben a hodiny ukazovaly něco po 19. hodině. Nicméně se ale potvrdilo, že Češi jsou všude, takže jsem si vyměnili pár slov s Plzeňáky mířícími za objevováním Itálie. :)

Průsmyk Predel

Člověk nepotřebuje mnoho fantazie, aby nad r a e přidal háček a místu začal říkat Předěl. K opravdovému původu názvu jsem toho ale zatím moc nedohledala, takže lidovou etymologii raději nechme stranou. Samotný průsmyk leží 1156 m vysoko v Julských Alpách a tyčí se nad ním dvě hory – na severu Cima del Predil (1622 m) a na jihu Veliki Koteh (1578 m). Cesta skrze průsmyk Predel vznikla již na začátku 14. století coby obchodní stezka.

Pod průsmykem vede 4,5 dlouhý tunel Štoln s důlní železnicí zbudovaný na začátku 20. století pro horníky. Propojuje doly v Cave del Predil s Logem pod Mangartom. I toto inženýrské dílo posloužilo v první světové válce. Na slovinské straně se pak nachází další pevnost – Fort Predel, na tu už nám ale také nezbyl čas, a to ani cestou tam, ani cestou zpět domů.

Tak třeba příště… Ostatně jsem prohlásila, že jsme ve Slovinsku nebyli naposledy a tímto průsmykem se rádi projedeme znovu. Jednak chceme vylézt Mangart, jednak je tu jednoduše krásně.


Slovinsko 2023

  1. Pevnost Batteria Sella Predil (It)
  2. Malý vodopád na Rokavě
  3. Sečoveljské solné pánve
  4. Koper – přístavní město
  5. Terst (It) – přístavní město
  6. Črni Kal – zřícenina hradu / pevnosti
  7. Škocjanske jame – nelze fotit, info ve shrnutí
  8. Jama Jezerina – krasová jeskyně
  9. Lublaň
  10. Pivka – muzeum vojenské historie
  11. Grad Predjama
  12. Zřícenina zámku Hošperk (Haasberg)
  13. Skednena jama – obří průchozí jeskyně
  1. Najdena jama – jeskynní ferrata
  2. Mirenski Grad – významný hrad
  3. Krmelj (mašinka) a střední Slovinsko
  4. Celje – významný hrad a vyhlídka na město
  5. Ribniki Zaloge
  6. Prometheus v Trbovlje
  7. Hrad Deutschlandsberg (At)
  8. Pistrov Grad – zřícenina hradu Vuzenica
  9. Průmyslová oblast Jesenice
  10. Soutěska Vintgar
  11. Vodopád Boka a řeka Soča
  12. Pevnost Kluže, Fort Hermann a muzeum v Kobaridu
  13. shrnutí a to ostatní

Znáte pevnost Batteria Sella Predil?
Jeli jste někdy přes průsmyk Predel?


Zdroje informací: thewalkofpeace.com, turismofvg.it, Wikipedia (více článků)

 

1 thought on “Pevnost Batteria Sella Predil

Okomentovat