Skanzen Přerov nad Labem

Polabské národopisné muzeum či skanzen Přerov nad Labem se nachází přímo v centru obce Přerov nad Labem hned vedle zámku, před nímž se obvykle dá bez problémů zaparkovat na neplaceném prostranství. 

Jak už název napovídá, skanzen prezentuje lidovou architekturu a život středního Polabí od 18. do 20. století v přenesených i nově zbudovaných objektech (přibližně 40). Některé z nich obývají figuríny, jiné slouží „pouze“ pro představení určitého řemesla. Skanzen jako takový začal vznikat v roce 1967 a od té doby se stále rozšiřuje.

Exteriéry

Takto vypadají některé exteriéry:

Interiéry

A takto zase některé interiéry:

Vývoj skanzenu

Jedním z důvodů, proč se rádi vracíme po pár letech do různých skanzenů, je ten, že tam obvykle odvedou pořádný kus práce. Ani tento není výjimkou. Něčeho jsme si všimli už na leteckých mapách, ale největší rozdíl jsme spatřili hlavě po porovnání fotografií. Samozřejmě nám došlo, že ve skanzenu „vyrostlo“ hned několik staveb (některé z nich doslova voněly novotou), ale kolik toho od poslední návštěvy přesně bylo, to bychom si z hlavy nevzpomněli. K návštěvě určitě doporučuji.

Zdroj informací: polabskemuzeum.cz


Z nostalgie

Polabské národopisné muzeum nebo též Skanzen Přerov nad Labem jsme poprvé navštívili před 10 lety, následně v zimě před 9 lety. Zvědavě jsem si prohlédla oba své reporty z těchto návštěv. Cítila jsem se při tom čtení  nejen nostalgicky, ale také potěšeně a zděšeně zároveň. Důvod je jednoduchý – kvalita fotografií strašná, kvalita textu neméně. Co mě ale potěšilo, je to, jaký kus mé reporty za tu dobu urazily. Kdyby úroveň mého psaného projevu zůstala za 10 let nezměněna, bylo by to opravdu smutné ;) Pokud se chcete zasmát (nebo znechutit) spolu se mnou, podívejte se na článek z roku 2009 a ten ještě starší z roku 2008. A nyní už k naší návštěvě předminulý víkend.

 

2 thoughts on “Skanzen Přerov nad Labem

  1. V tomto skanzenu jsem ještě nebyl, ale pokud se někdy dostanu poblíž, tak se tam určitě zastavím. Z tvých fotografií je jasné, že se je rozhodně na co koukat !
    Když se někdy podívám na svoje staré články, tak se taky většinou zhrozím. Chvíly trvá, než si člověk najde styl, který mu pasuje…

     
    1. Určitě doporučuji :)
      Je to tak a já hlavně začala psát v době, když mi takový styl vyjadřování připadal zajímavý. Že je ve skutečnosti strašný, to zjišťuju až v poslední době, když po sobě starší příspěvky čtu. Naštěstí takové nebyly všechny. Nu, ale i to k osobním blogům patří :)

       

Okomentovat