Strašlivá úroveň znalosti českého jazyka nejen u mládeže – info

Umí naše generace ještě vůbec česky? A bude to umět ta příští?

Otázka, kterou si pokládám čím dál častěji… Ano, i mě neskutečně vytáčí úroveň znalosti českého jazyka v naší malé zemičce. Vzhledem k tomu, že toho mám ohledně tohoto tématu na srdci hodně, dovolím si během následující dnů (snad ne týdnů) uveřejnit hned 4 články, které se budou zabývat níže uvedenými záležitostmi.

1. část :: moderní je neumět česky?
2. část :: ve škole stačí na prolezení čtyřky
3. část :: děti nečtou, dětem se nečte
4. část :: všude okolo jsou k vidění chyby, tak nač psát správně?

V první části se znovu zaměřím na vypatlátorské blogísky a nejen na uzhasnouckeee piiisankaaaniii v thomtho stiiileczku, muck ;*, ale poukážu i na fakt, že autoři si snad přímo zakládají na tom, že dělají chyby. Výjimkou není ani vychloubání se tím, že gramatiku neumí a ani umět nechtějí…

Druhá část bude o výuce českého jazyka na školách, kdy některým studentům čtyřky z tohoto předmětu stačí a co si budeme povídat, znalosti čtyřkaře jsou prostě tristní. Také se nezapomenu zmínit o výuce ČJ jako takové.

Třetí část je obsahem jasná už dle názvu. Někteří se díky rodičům naučí číst ve třech letech, jiní to kvůli tomu, že nečtou vůbec, neumí pořádně ani na střední…

Poslední část bude zaměřena na gramatické a slohové chyby v denním tisku a internetovém zpravodajství.

 

9 thoughts on “Strašlivá úroveň znalosti českého jazyka nejen u mládeže – info

  1. Taky se těším :-) A neznalost našeho vlastního jazyka, neporozumění textu a čím dál menší obliba knih mě děsí.

     
  2. tak na to se tesim, je fakt, ze vyuka ceskeho jazyka by potrebovala zmenu…znalost Y/I je podle me dulezitejsi nez umet pojmenovat vedlejsi vety v souveti, to nikdo k tomu aby se vyjadroval spravne cesky nepotrebuje a stejne to za chvili zapomene…nekdy mi prijde ze cim sou nektery veci zbytecnejsi tim vic casu se jim ve skole venuje…a to nejen v cestine

     
  3. No nevím, z češtiny mě posílají na olympiády, číst jsem se naučila, když mi byly čtyři, ve slohu nemám žádné problémy… Ale děsí mě, když vidím hrubky typu vipadá, žloudek, nabítka, myšy apod… A to i u dospělých.

     
  4. To budou jistě zajímavé články:)
    Já teda musím říct, že si sice taky nejsem jistá například v čárkách v souvětí a podobně, ale některé chyby co člověk vidí, tak bijí do očí, že opravdu nechápu jak to může daný člověk napsat.
    A taky nechápu, jak člověk může žít bez čtení. Já jsem se taky naučila číst ještě než jsem šla do školy (děkuji rodičům!) a myslím si, že ve většině případů předčí knižní předloha svou filmovou podobu.

     
  5. Promiň, ale nedalo mi to. Vím, že jsem nejspíš hnidopich, ale chtěla jsem tě upozornit na malinkou chybičku ve tvém článku (když už je tedy o češtině): slovo VÝJIMKA se píše tak, jak jsem to právě napsala (ano, docela obtížné slovíčko, spousta lidí v něm dělá chybu, i já ji dělala). Snad se ti to podaří zapamatovat ;) mně trochu pomohlo zdůvodnění, že nic „nejímám“.
    Jinak se taky těším na článečky :)
    A nemůžu jinak než souhlasit s Elys.

     
  6. Death Mannequin: dík za upozornění :) Sice vím, jak se toto slovíčko píše správně, ale mám ho takhle špatně už natolik zažité, že mi ještě bude chvíli trvat, než ho budu pokaždé psát dobře :)

     

Okomentovat