Tisá skála

Tisá skála

Toto pěkné a velmi klidné místo se nachází mezi obcemi Bratčice a Přibyslavice (mezi Čáslaví a Golčovým Jeníkovem). Tisá skála je poměrně nenápadná – nebýt turistické značky, těžko bychom si ze silnice té vyšlapané pěšinky vedoucí ke ní všimli. U rozcestníku se dá zaparkovat a cesta na vrchol pak neměří ani čtvrt kilometru, ač ukazatel tvrdí něco o půlkilometru. ;)

Našlapáno: 0,5 km
Stoupání: cca 40 m
Náročnost: žádná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

V tomto období sice krajina ještě nehýří barvami, zato si však díky holým větvím můžete lépe prohlédnout skalní útvary pod vrcholem.

Nu a na barevnosti tomuto místu bezpochyby přidává mech, který obrůstá místní malé kamenné moře i skalky. Kameny nám trošku připomněly Vlčí rokli v Posázaví, kterou jsme navštívili před pár lety. Tam se však nacházejí balvany podstatně větší.

Samotná Tisá skála pak představuje poměrně velký skalní celek tvořený ortorulou (horninou vzniklou z vyvřelin, jedná se totiž o v minulosti činnou sopku).  Na vrcholu se nachází vyhlídková budka, nicméně žádný kruhový výhled nečekejte – až na pár malých průhledů je zarostlý.

Pokud budete mít cestu okolo, určitě se zastavte. Náš výlet pokračoval na blízkou zříceninu hradu Chlum. :)


Znáte toto místo?

Jaké další velmi klidné místo nám můžete doporučit k návštěvě?

 

2 thoughts on “Tisá skála

  1. Teď jsme zrovna byli na dost podobném výletu, délka nula nula prd, ale jinak spoustu zajímavého. Sloní kameny u Jítravy.

     
    1. Jé, divím se, že jsme se tam nejeli podívat, když jsme byli na dovolené v Jizerkách a navštívili jsme i Kryštofák. Tak snad příště.

       

Okomentovat