Komiks Tři králové (Zdeněk Ležák, Michal Kocián)

V průběhu loňského roku se na různých místech začaly objevovat informace o tom, že se chystá komikx Tři králové, tedy komiks o našich odbojářích. Já patřím mezi komiksové ignoranty. Je to forma, která mě nikdy nebrala, přesto jsem se na vydání těšila právě kvůli obsahu. Ukázky mě zaujaly, komentáře autorů naznačovaly, že si s tím dávají záležet. Komiks mi před pár dny dorazil domů a očekávání splnil bezvýhradně.

Anotace:
Komiks Tři královéTři vojenští důstojníci, dva prošli československými legiemi, třetí byl příliš mladý, aby se k nim stihl přidat. Zato patřil k výjimečným střelcům a odvahy měl na rozdávání. Po obsazení Československa hitlerovským Německem 15. března 1939 se zapojili do armádou organizovaného odboje Obrana národa. Po několika čistkách gestapo odbojovou skupinu zdecimovalo a naši tři důstojníci se postupně stali klíčovými osobnostmi domácího odboje. Tři králové – Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek. První dva gestapo popravilo, třetí zemřel v boji při pokusu o jeho zatčení. Jejich příběh jsme zachytili ve výpravném stostránkovém komiksu, který pokrývá činnost Tří králů od jara 1939 až do smrti posledního z nich na počátku léta 1942. Příběh vám navíc dá nahlédnout do činnosti dalších významných skupin domácího odboje, protože naši tři hrdinové tyto skupiny propojovali. Tři králové patří k největším hrdinům a morálním vzorům našeho národa.
O čem komiks je

Komiks Tři králové

Jaké období kniha zpracovává, se udává v anotaci, netřeba se opakovat. O odbojové činnosti Josefa Mašína, Václava Morávka a Josefa Balabána slyšeli snad všichni bez ohledu na věkovou skupinu. (Chci věřit, že tomu tak je, ač mě různé diskuze chtějí opakovaně přesvědčit o opaku.) Pro gestapo svou činnost podepisovali iniciálami B+M+M a právě od gestapa pochází přezdívka Tři králové. V knize nechybí žádné důležité momenty činnosti této skupiny. Okrajově (někteří třeba jen na jednom dvou obrázcích) se v ní mihnou i další lidé zapojení do odboje, protože Tři králové propojovali několik skupin českého odboje. Mnozí lidé za svou činnost či jen malou pomoc odbojářům zaplatili životem. Kresby zachycují např. i dva atentáty v Berlíně, pokus o atentát na Himmlerův vlak nebo třeba známou historku, kdy si Václav Morávek drze nechal připálit cigaretu od Oskara Fleischera (vyšetřovatele gestapa známého pro svou brutalitu, který měl skupinu vypátrat a rozprášit).

Všechny důležité momenty se musely vměstnat pouze do 100 stran komiksu, přesto je to srozumitelné i čtenáři, který se s odbojovou činnosti Tří králů setká poprvé. Právě pro takové čtenáře (předpokládám spíše mladší ročníky) by mohlo být zpracování atraktivní a na jeho základě by mohli mít chuť si o této části naší historie něco dalšího přečíst.

Komiks Tři králové

Detaily a věrohodnost

Co se samotného obrazového materiálu týče, musím vyzdvihnout zejména podobu kreslených postav se skutečnými osobami, historickou věrohodnost míst a také všechny ty detaily v pozadí. Ještě mnohokrát si budu knihu prohlížet a hledat v ní další a další. Kvalitu v tomto ohledu by ale očekával každý, kdo si přečte o tom, jak autoři knihy místa týkající odboje navštívili. Prošli některé trasy a bezpochyby studovali historické zdroje vč. fotografií, aby co nejvěrněji zachytili atmosféru protektorátní Prahy. Že měli nastudováno, o tom svědčí zejména to, že kniha se věrně drží historicky známých faktů. Odchylky jsou jen minimální a autoři na ně v úvodu upozorňují.

Úvodní slovo autora

Během přípravy knihy jsem opakovaně a v různých ročních obdobích navštěvoval místa, na nichž se události historicky odehrály. Řada z nich se změnila k nepoznání. Například Morávkův pomník v místě jeho smrti stojí u betonového výjezdu z tunelu Blanka a po původní aleji tu už dlouhá desetiletí není ani památky, jinonický akcíz nahradily moderní kancelářské budovy a na hřbitově hradčanské dělostřelecké posádky, kde bývala mrtvá schránka Morávka a Thümmela, vyrostl zbrusu nový park. Genius loci z těchto míst zmizel v nenávratnu.

Komiks Tři králové

Hodnocení

Na konci knihy se nachází medailonky se stručnými informacemi o lidech, kteří se v komiksu objeví. To velmi oceňuji, protože v komiksu jako takovém není místo na představování jednotlivých osob. Zde však vyplynul jeden maličký nedostatek celé práce – medailonky uvádějí strany, na nichž se dané osoby vyskytují, avšak stránky komiksu nejsou číslované.  A když už jsme u těch drobných nedostatků – v knize, která má od začátku do konce ponurou atmosféru, mě rušily komiksové prvky – např. zvuky tramvaje výrazným písmem (je vidět i výše na obrázku). Asi to ke komiksům patří, avšak zde bych uvítala alespoň střízlivější písmo.

Po zhlédnutí příšerného filmu HHhH (Smrtihlav) jsem si musela něčím spravit nervy a tato kniha byla přesně to, co jsem potřebovala. Když jsem si v průběhu sledování filmu tolikrát říkala, že tohle si prostě naši odbojáři nezaslouží, tak při prohlížení stránek komiksu jsem si říkala, že přesně toto si naopak zaslouží. 

Nakladatelství Argo
128 stran
Vydáno v listopadu 2017
Hodnocení 95%

O Třech králích se na tomto blogu najde žel už jen jediný, kratičký článek z dob mé středoškolské docházky. Kratičký z toho důvodu, že se tehdy musel vejít na A4 a byl spolu s dalšími referáty podobného rozsahu rozvěšen na chodbě školy v rámci projektu Hrdinové. Ano, víc se tam toho nevešlo, aby se to dalo z metru až metru a půl přečíst. Nevím, proč jsem ten článek pro účely blogu už dávno nepřepracovala…

 

8 thoughts on “Komiks Tři králové (Zdeněk Ležák, Michal Kocián)

  1. Já mám problém a je daný dobou, ve které jsem vyrůstala. díky socialistické výchově nám nonstop rvali do hlavy tolik hrdinů, tolik odbojářů, tolik hrdinů, že mám osyp, jen si to vybavím. Každý rok jsme se několikrát povinně dívali na všechna možná a nemožná osvobození, povstání, partyzány, jen si na to vzpomenu, je mi šoufl.
    Píši to, jak to cítím, je to realita. Věřím, že tato díla mají kvalitu, mají co nabídnout, ale já tu averzi v sobě nezlomím.

     
    1. Tohle je mrzuté, obzvlášť, když si představím jak a jaké hrdiny vám tehdy lili do hlavy :(

       
    2. Já jsem vyrůstal ve stejné době a žádnou averzi k našim hrdinům nemám. Ba právě naopak. Averzi mám spíš k takovým hloupým lidem, jako jsi ty.

       
  2. No, já se začínám zajímat o naši historii až teď – na stará kolena. A momentálně nejvíc fandím Přemyslovi I. Otakarovi.
    Ale Tvůj článek mě hodně zaujal.
    Ta kniha by v naší rodinné knihovně neměla chybět a budu ji příležitostně „podstrkávat“ i našim dcerám :)
    Zdraví Marie

     
  3. Dobrý den,
    už cca 4 roky píši na CZ Wikipedii hesla o našich odbojářích. O chystaném komiksu jsem se dozvěděl předem a poslal jsem autorům pár fotek z rodinného alba, protože můj dědeček s Balabánem, Mašínem a Morávkem úzce spolupracoval a spolu s Mašínem byl popraven 30. června 1942 (mezi třemi posledními toho dne) na Kobyliské střelnici v Praze. Když komiks vyšel, tak jsem si jej samozřejmě koupil a svého dědečka Josefa jsem tam (na stranách 71 a 72) skutečně v ději příběhu našel. A děda Josef v komiksu vypadal jako na té falešné protektorátní občanské legitimaci, jejíž fotku jsem našel v pozůstalosti po svém tátovi. Tak to člověku z toho běhá až mráz po zádech. Přeji pěkné chvilky strávené nad komiksem Tři králové.

     
    1. Pěkný den, děkuji za tento komentář! Vážím si činnosti odbojářů i těch, kteří jejich činy připomínájí dalším generacím. To, co píšete, je velice zajímavý fakt, který komiksu přidává na věrohodnosti, a to je jedině dobře.

       

Okomentovat