Vánoce se blíží a lidé si berou půjčky na dárky

Každoroční vánoční shon trvá již měsíc, přesněji od té chvíle, kdy se v nákupních centrech poprvé objevila vánoční kýčovitá výzdoba a ve výlohách cedule o úžasných vánočních slevách. Lidé si chtějí rok od roku nadělit více dárků a tak už pár let můžeme sledovat v tomto období nárůst zájmu o půjčky. Je to podivné až nepochopitelné, ale někteří lidé si opravdu každoročně půjčují desetitisíce na dárky.

Řada lidí si jako cíl stanoví nadělení co nejvetšího množství dárků pod stromeček, přestože ví, že na ně nebudou mít peníze. Jako řešení se jim nabízí půjčka, po které často sáhnou. Bankovní i nebankovní instituce si tohoto trendu všimly a ke konci roku se předhánějí v nabídkách „výhodnějších“ podmínek. Řada lidí bez finanční gramotnosti podlehne reklamám a vsadí na na první pohled dobře vypadající nabídku, kterou uvidí. Část z těchto lidí se rychle dostane do začarovaného kruhu úvěrů a půjček, ze kterého se jen těžko hrabe ven. Do problémů se člověk dostane snadno, stačí během splácení přijít o zaměstnání nebo mít nějaké nečekané výdaje.

Pokud člověk nedostane půjčku v bance, která ověřuje, zda je schopen splácet, obrátí se na ještě neserióznější organizace (často po zaplacení nesmyslných poplatků ale nedostanou peníze ani tam). Novinové plátky a servery se před Vánoci mají slušné prachy z reklam i tématických článků, kde probírají jednotlivé výhody (!!!) půjček u vybraných bank.  Že se jedná o klamavou reklamu asi není potřeba zdůrazňovat, to je u peněžních produktů normální. O to absurdněji vedle takových článků působí ty o předlužených domácnostech, které v tomto období vychází také.  

Na vánoční dárky si si lidé dle průzkumů nejčastěji půjčují 20-30 tisíc korun. Nárůst zájmu o půjčky a spotřebitelské úvěry před vánoci naroste průměrně o pětinu. Člověk s mozkem nechápe a nevidí problém v šetření přes rok. Jenže ono je pohodlnější si půjčit a pak splácet 2x tolik. Tady se skvěle odráží to, že lidi neumí šetřit a snadno naletí lákavým reklamám, které nabízí úžasnou finanční pomoc. Navíc nevidí do budoucnosti a možná rizika si jednoduše neuvědomují.

Otázkou zůstává, proč si lidé vůbec půjčují na něco tak zbytečného, nepotřebného a zanedbatelného, jako jsou vánoční dárky. Jednoduše by se dalo říci, že jedni jsou zoufalci nemající vlastní peníze, mající však nutkavou potřebu utrácet cizí peníze za kraviny (které nepotřebují) pro sebe, aby udělali dojem na své okolí (které nezajímají), nebo drahé věci pro jiné, aby si je „koupili“. Druzí pak rozmazlují své ratolesti takovým způsobem, že by jim haranti za málo dárků za málo peněz rozflákali obývák. Hodně rodičů se totiž mylně domnívá, že je děti za víc dárků budou mít radši.

Když už něco někomu dávám tak za cenu, kterou si mohu dovolit.  Pokud na něj nemám, kupovat ho prostě nebudu a koupím něco jiného. Půjčovat si na dárky je vážně totální kravina. Opravdu vám nepříjde lepší, „splácet“ rok dopředu pokladničce a potom za to ušetřené teprve nakoupit dárky?

 

7 thoughts on “Vánoce se blíží a lidé si berou půjčky na dárky

  1. Pekne napísané, súhlasím. Ešte by som dodal, že v niektorých rodinách sa kupujú darčeky hlavne pre dokazovanie si niečoho pred ostatnými členmi rodiny, aneb „kto má vačšieho,“ síce je to podľa mňa úplný nezmysel, ale deje sa to :)

     
  2. Taky jsem šla na účtu do mínusu, abych nakoupila pěkné dárky všem, prostě jen proto, že jim chci udělat radost, ráda kupuju dárky a ráda vidím ty rozzářené oči nad nimi. Ale jsou to tak dvě tři tisícovky, které za měsíc budu mít zase srovnané, do něčeho tak pitomého jako půjčka bych nešla. když nemám love, tak je prostě nemám a moji blízcí mě milují stejně, ať jim dám na vánoce knihu za tři stovky nebo přívěšek za dvacku:)

     
  3. Půjčování si na dárky je vážně blbost. Osobně nechápu, jak na něco takového vůbec mohou ti lidé pomyslet… Cenu za to zaplatí ale poněkud větší, než si myslí.

     
  4. Já bych to neviděl tak skepticky. Někdy vám opravdu schází peníze před výplatou a chcete své milé obdarovat když víte že s další výplatou můžete peníze vrátit tak tato služba i za mírný poplatek dává smysl. Teda aspoň pro mě.

     
  5. Půjčovat si na vánoce má smysl pouze v případě že víte že půjčku dokážete splatit, jinak je to opravdu velké riziko které za to nestojí

     
  6. Řekla bych, že je opravdu nesmyslné půjčovat si na dárky. Jsem zastánkyní toho, že dárky se odvíjí od toho, na co mám. Takže když už to není žádná sláva, chce to alespoň něco originálního. Koukejte sem: http://www.originalnidarky.cz/. Třeba tam něco vyberete.

     

Okomentovat