Zřícenina hradu Veliš

Veliš

Hrad Veliš se nacházel na kopci téhož jména u obce Podhradí u Jičína (na mapě zde). Dnes zde najdeme čedičový lom, ve kterém se zachovaly pouze nepatrné náznaky zdiva. Zaparkovat můžete nedaleko, případně sem dojdete po žluté z Podhradí či Veliše.

Obec Veliš je prvně zmíněna ve 12. století, hrad však byl založen až koncem 13. nebo počátkem 14. století. Dnes je dominantou tohoto místa zděný observační sloup trigonometrického bodu. Z dostupného vrcholu je výborný výhled do okolí.

 

3 thoughts on “Zřícenina hradu Veliš

  1. Tuhle zříceninu vůbec neznám, Veroniko. Přestože z ní nic moc nezbylo, za podívanou stojí už jen ty nádherné skály a výhled do okolí. Hned bych se tam rozjela, i když je to od nás dost daleko. Fotky jsou vydařené.

     
  2. Hanko, v okolí je spousta zajímavých míst (třeba nedaleké Trosky, Prachovské skály atd.), takže určitě doporučuji i na delší pobyt :)

     
  3. V Pavličkách byly ve 20. letech minulého století pod hradem Čapem nalezeny keltské zlaté mince zvané „duhovky“. V roce 1976 na parcele pana Jana Kotlana se při hloubení základů pro domek našla keramická nádoba typu Pražská hradištní keramika pocházející z první poloviny 7. století. Jedná se zřejmě o urnu ze žárového hrobu, který byl překryt souvislou vrstvou silně železitých kamenů z místních pokliček. Oba nálezy jsou uloženy ve Vlastivědném muzeu v České Lípě.

     

Okomentovat