Z Poličky přes Sněžné do Herálce

Polička > Lucký vrch > Telecí > Krásné > Buchtův kopec > Sněžné > Dráteníčky > Malinská skála > Devět skal rozc. > Herálec

Našlapáno: 34 km
Stoupání: cca 1020 m
Náročnost: značná
Okruh: ne
Trasa: zde

Ještě před Kralickým Sněžníkem jsme se vydali na takový delší výlet. Chtěli jsme dojít dál, ale jako úvodní túra letoška to vzhledem k panujícímu vedru celkem ujde. Přece jen je to druhá nejdelší trasa, kterou jsem během dne ušla. :)

červená turistická značkaPolička > Nad Kamencem > Přibylov > Lucký vrch
→ 8 km | ↑ 230 m | ↓ 80 m

Autobus do Poličky měl zpoždění, takže jsme začali již tradičně dost pozdě (asi v 11). Ten den byl nejteplejším dubnovým víkendem a nám bylo dosti teplo. Těžko jsme si připouštěli, co nás loni tou dobou zastihlo v Jeseníkách (k přečtení zde).

Cestou na Lucký vrch jsme potkali sotva půl kilometru stínu. Některé úseky však nabízely krásné výhled do kraje.

žlutá turistická značkaLucký vrch > Telecí
→ 1,5 km | ↑ 0 m | ↓ 125 m

Cesta do Telecího uběhla dosti rychle a na okraji vsi mě zaujal památný strom – Lukasova lípa (též Zpívající lípa). Patří mezi nejmohutnější lípy na území ČR, obvod kmene měří 11 m a na výšku má okolo 20 m. Její stáří se odhaduje na 700 let. Roku 2003 se dostala i do obecního znaku Telecího, o rok později i na poštovní známky.

zelená turistická značkaTelecí > Krásné > Buchtův kopec (813 m.n.m.)
→ 7,5 km | ↑ 390 m | ↓ 160 m

Cesta do Krásného se táhla do nepříjemného kopce po asfaltce a na sluníčku. Později však přišel les a to se nám hned líbilo o dost více. Narazili jsme na několik chalup na samotě a říkali si, jak by se nám zamlouvalo tam bydlet.

Z Krásného na Buchťák jsme si zase užili kopce a vedra si „užili“ ještě intenzivnějšího. No nakonec jsme tam vylezli :)

červená turistická značkaBuchtův kopec > Sněžné > Blatiny > Dráteničky > Malinská skála > Lisovská skála > Devět skal rozc.
→ 10,5 km | ↑ 350 m | ↓ 400 m

Tuto část zkrátím – z prostého důvodu. Ze Sněžného jsme se pomalu táhli opět po sluníčku, naštěstí z kopce. V Blatinách jsme neodolali točené Kofole. Než jsme vylezli na Dráteničky, nad námi se začala kupit bouřková mračna. Slejvák nás chytil někde na půli cesty na Malinskou skálu. Ten chlad by věru příjemný, ale fotit se nedalo. Skalní útvary v těch místech však jistě půjdeme brzy navštívit znovu.

žlutá turistická značkaDevět skal rozc. > U Žida > Herálec
→ 4 km | ↑ 40 m | ↓ 160 m

Poslední úsek už jsme důvěrně znali z předchozích výletů. Uběhlo nám to relativně rychle, možná to bude tím, že jsme se celkem těšili na teplou sprchu a na to, až si po těch 30 kilometrech sedneme a odhodíme boty :)

 

Okomentovat