Zřícenina hradu Ronov

Zřícenina hradu Ronov

Výrazná čedičová hora Ronov se nachází v severozápadním cípu CHKO Kokořínsko – Máchův kraj, zhruba 10 km jihozápadně od České Lípy. Vrchol se nachází ve výšce 552 m. n. m. a stojí na něm zřícenina stejnojmenného hradu. Na výrazný kuželovitý vrch se můžete vydat po zelené (a následně po červené) z Kravař nebo po červené (a částečně po zelené) z obcí Stvolínky, Stranné nebo Blíževedly. My se vydali po červenozelené z místa nedaleko autobusové zastávky Stranné (vizte odkazovanou mapku níže).

Hrad Ronov postavili koncem 14. století pánové z Klinštejna (větev Ronovců), záhy patřil Berkům z Dubé (rovněž Ronovci), následně Vilémovi z Ilburka a dále jeho vdově, která jej na začátku 16. století opustila. Od začátku 17. století se hrad uvádí jako pustý. Svou roli však sehrál ještě v roce 1643, kdy poskytl úkryt obyvatelům z blízkých vesnic před nájezdem Švédů. Ti je však odhalili a hrad vypálili.  Zříceninu navštívil i Karel Hynek Mácha. Nyní je Ronov chráněn jako kulturní památka České republiky.


Vzdálenost: 5 km
Celkové stoupání: cca 200 m
Náročnost: mírná
Trasa: zde

Na tento výlet jsme se vydali už v roce 2014 a já mám potřebu si ho sem uložit i přesto, že se úplně nevydařil. Již cestou do kopce nám bylo jasné, že nás nejpozději na vrcholu, v lepším případě až cestou dolů, chytne pořádná bouře. Silný slejvák sice opravdu začal až cestou dolů, nahoře nám však nad hlavou hřmělo i blýskalo a setmělo se tak, že jsme měli pocit, že je o pár hodin více. I proto vypadají ty fotky tak, jak vypadají.  Zřícenina Ronov je poměrně rozsáhlá a já jsem si jistá, že se tam ještě někdy vydáme.

Tentýž den jsme ještě navštívili zříceninu hradu Helfenburk u Úštěka a zříceninu skalního hradu Hřídelík


Co vy a zřícenina Ronov? 


Zdroj informací: wiki

 

6 thoughts on “Zřícenina hradu Ronov

  1. Díky za tento i ostatní tvé příspěvky a za fotografie. Ten kraj mám moc ráda, jezdíváme sem sami nebo i s přáteli často a okolo Blíževedel a Kravař je co navštívit v každé roční době.Dávám také ráda na blog, aby se mohli ostatní inspirovat. Těším se na další tvé výlety. Jiřina z N.
    Máš blog zajímavě řešený!
    novatrvalkadahlia.blog.cz

     
    1. Děkuji a já jsem též ráda, když narazím na další, alespoň částečně výletní blog. :)

       
  2. Navštívil jsem zříceniny hradů Ronov u Adamova a Ronov nad Sázavou, ale jejich pozůstatky nejsou tak rozsáhlé jako tyto. Zajímalo by mě, kolik těch Ronovů vlastně u nás je.
    Tento vypadá dobře. Díky za jeho představení

     
    1. Přiznám se, že ani jeden z těchto Ronovů neznám, ale znám další – obec Ronov nad Doubravou. Ronovů je očividně hodně. :)

       

Okomentovat