Zřícenina hradu Strádov

Zřícenina hradu Strádov

Zřícenina hradu Strádov leží u řeky Chrudimky. přibližně 3,5 km severně od Nasavrk. Nejsnáze k ní dojdete buď z Práčova po žluté a zelené jako my, nebo z Libáně po zelené. Hrad jsme navštívili před rokem a půl a spolu s ním i blízký skanzen – Zemi Keltů. Auto jsme nechali na konci Práčova u hřbitova.

Našlapáno: cca 4 km
Stoupání: cca 140 m
Náročnost: mírná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

Celá část trasy po žluté vede po zpevněné cestě lesem a není ničím speciální. Dole u Chrudimky už je to o něčem jiném – cestu lemuje skalnatý svah. Jakmile přejdete most, spatříte mezi poměrně hustým porostem na druhém břehu i zbytky hradu Strádov. 

Z historie hradu

První zmínky od Strádově pocházejí z druhé poloviny 14. století. Během husitských válek jej pravděpodobně ovládli husité spolu s dobytým klášterem v Práčově. Již v polovině 15. století hrad pustl.

Z hradu se zachovala zejména severní část obloukové hradby. Od roku 1964 je zřícenina Strádov chráněna jako kulturní památka. Vstup je volný.

Další zříceniny si můžete projít pod štítkem zříceniny, výlety v blízkém okolí pak pod štítkem okr. Chrudim. ;)


Znáte zříceninu hradu Strádov?

A co další zajímavosti v okolí Nasavrk?


Zdroj informací: wiki

 

2 thoughts on “Zřícenina hradu Strádov

  1. Ne, tuto zříceninu neznám. Ale určitě je to zajímavé místo. Já na to cestování vlastně moc nejsem. A když už se někam vydám, je to pro mě trauma na půl roku dopředu. :D

     

Okomentovat