Zřícenina hradu Talmberk

Zřícenina hradu Talmberk

Zřícenina hradu Talmberk se nachází ve stejnojmenné obci (přibližně 4 km východně od města Sázava a 4 km severně od Ratají nad Sázavou).

Talmberk jsme navštívili minulý rok na jaře hned dvakrát. Poprvé to bylo ve stejný den, ve který jsme se vydali na zříceninu hradu Stará Dubá a pozůstatky města Odranec. Tehdy jsme se nedostali nijak blízko, protože jsme neměli nastudováno, jak ke zřícenině dojít. Znovu jsme se sem dostali o pár měsíců později při naší túře z Ratají nad Sázavou do Stříbrné Skalice (tak trošku po stopách hry Kingdom Come: Deliverance). Tentokrát již úspěšně. :)

Hrad je kompletně obestavěn chalupami, chatami a přilehlými zahrádkami. Jediná přístupová trasa k torzu věže vede tudy. To je také jediná část Talmberku, kterou si můžete prohlédnout zblízka. Další kusy zdí se nacházejí na soukromých pozemcích. Na následující fotce vidíte úzkou přístupovou cestu mezi zahrádkami.

Z historie

Hrad Talmberk pravděpodobně založil Hroznata z Úžic (z moravského rodu Kouniců) na konci 13. století. Hrad následně připadl jeho předpokládanému synovi Vilémovi, který už se uvádí jako Vilém z Talmberka.  I jeho synové (Diviš a Nezamysl) patřili k majitelům hradu. Po nich náležel hrad Ješkovi z Talmberka a v letech 1357–1382 dalšímu Vilémovi z Talmberka. V roce 1390 byl majitelem hradu další Diviš z Talmberka. (Toho hráči Kingdom Come: Deliverance už moc dobře znají, stejně tak následující příběh.)  Ve stejném roce se hradu zmocnil Havel Medek z Valdeka se svým bratrem Vilémem a Diviše uvěznili. Trvalo 7 let, než zemský soud rozhodl v Divišův prospěch, teprve poté byl propuštěn a hrad Talmberk mu byl vrácen. Po Divišovi měli Talmberk v držení další pánové z Talmberka.

Zánik hradu

Hrad byl v blíže nespecifikovatelné době posílen na opevnění, jak prokázaly archeologické průzkumy. Mohlo k tomu dojít jak po návratu Diviše, tak během husitských válek.  Během 15. století se v držení hradu vystřídalo několik dalších pánů a v roce 1533 se uvádí již jako pustý. Obyvatelé přilehlé vsi z něj odebírali kámen na vlastní stavby, a to zejména v 18. a 19. století. Před 2 stoletími vypadala zřícenina i okolí výrazně jinak, vizte tuto kresbu. Ke zřícení velké části věže došlo v roce 1933. Další část věže a část zdi byly z bezpečnostních důvodů strženy a do věže byl probourán nový vchod. 

Podoba hradu dříve a dnes

Talmberk tvořilo předhradí a samotný hrad, od sebe je dělil dodnes patrný příkop. V předhradí bylo situováno hospodářské příslušenství hradu, dnes zde stojí domky. V prostoru samotného hradu, v parkánu mezi hradbou a příkopem, stávala budova s dvojitou vstupní branou. Tu chránila mohutná věž. V areálu stál hradní palác, z něhož se zachovala část vnějšího obvodového zdiva. Velká část hradu byla uzavřena hradbami, z nichž se část zachovala. K Talmberku přináležel i rybník.

Zdroj informací: hrady.cz


Znáte tento hrad?

Co říkáte na jeho podobu v Kingdom Come: Deliverance?

Znáte nějaký další hrad, který by byl takto obestavěn domy?

 

2 thoughts on “Zřícenina hradu Talmberk

    1. Jé, děkuji! :) Zajímavé je to bezesporu, právě proto jsem si pro Talmberk šetřila vlastní článek. Trvalo mi to rok a čtvrt, ale je tu. :)

       

Okomentovat