Zřícenina mlýna, skály a vyhlídka na Kutnou Horu

okoli Vrchlice

Zřícenina mlýna Cimburk, skály okolo říčky Vrchlice a pole u Bylan s vyhlídkou na Kutnou Horu, tak se dá v krátkosti popsat náš propršený výlet z poloviny srpna. 

Našlapáno: cca 6,5 km
Stoupání: přibližně 170 m
Náročnost: žádná
Okruh: ano
Trasa: zde

Původně jsme chtěli vyrazit z Bylan jako posledně na Vrchlické vodopády, nicméně jsme se cestou stavili v Malešově a nechtělo se nám tam vracet. Zvolili jsme proto jako výchozí bod Poličany. Po neznačené cestě jsme se vydali dolů z kopce k mlýnu Denemark. Během tohoto krátkého úseku nás zastihla řádná průtrž mračen, nějakých 20 minut jsme tak strávili na místě – v úkrytu pod stromy, kde jen zlehka kapalo. Jakmile déšť začal ustávat, vyrazili jsme podél říčky po červené.

U Spáleného mlýna probíhají jakési stavební práce a červená tudy prochází čímsi, co nám nejvíce připomínalo zákopy.

Cesta okolo Vrchlice je krásná, lemují ji skály. Máme v plánu se sem někdy vrátit během lepšího počasí – cestou k Cimburku nám začalo opět pršet.

Zřícenina mlýna Cimburk

Bývalý volní mlýn Cimburk stojí přímo u cesty. Ještě před 90 lety vypadal jako v době, kdy se v něm mlelo. Později vyhořel a zůstaly jen zbytky zdí. O kousek dál se nachází sklep, v němž jsme se schovali před dalším slejvákem.

O půl kilometru dál se nachází rozcestí. Cesta vlevo vede k Vrchlickým vodopádům, které jsme tentokrát vynechali. Cesta vpravo vede po louce k modré turistické značce, po níž jsme pokračovali do Bylan. Podle fotek to tak sice nevypadá, ale i tady nám pořád ještě pršelo.

Od naučné cedule informující o místních nálezech jsme pokračovali po cyklostezce směrem k obci Vrchlice. Cestou jsme potkali víc aut než cyklistů a příjemná cesta to věru nebyla. Naskytl se nám však krásný výhled na centrum Kutné Hory. Nad polem na druhé straně se zase utvořila zajímavá podívaná s dramatickou oblohou.

Připojili jsme se na žlutou, chvíli ji následovali a došli k červené vedoucí podél Vrchlice. Po chvíli jsme dorazili k mlýnu Denemark z druhé strany a vrátili se zpět do Poličan. Mračna mezitím odtáhla kdovíkam a počasí se snad nemohlo více lišit od toho, které nás v těchto místech vítalo. ;)

 

8 thoughts on “Zřícenina mlýna, skály a vyhlídka na Kutnou Horu

  1. Tohle se mi tak líbí, když někdo píše články ohledně cestování Českou republikou! :-) V Kutné Hoře už jsem byla, ale už je to dávno, tak třeba jednou tam zase někdy zavítám. :-) Teď mám na seznamu Karlštejn a Lipno, tak uvidíme. :-)

     
    1. To mě též, ale moc takových neznám. :( A jsem ráda, že se to někomu dalšímu též zamlouvá. :)
      Kutná Hora je krásné město (a to města jinak nemusím), byli jsme loni i v kostnici a v Barboře. :)
      Tak ať se vydaří! :)

       
  2. Naše krásné okolí Kutné Hory, člověk když tu žije, tak si to ani pořádně neuvědomuje, ale takhle z fotek a zážitků ostatních vždy ráda čerpám tu pozitivní náladu. :-)

     
    1. Často se stává, že člověk svém nejbližší okolí tak nějak přehlíží, když v něm bydlí. Když to tak není, je to jedině dobře. :)

       

Okomentovat