Zřícenina hradu Stará Dubá a pozůstatky města Odranec

Zřícenina hradu Stará Dubá a pozůstatky města Odranec

Zřícenina hradu Stará Dubá a pozůstatky města Odranec jsou památky nacházející se přímo u Sázavy mezi obcemi Zlenice a Hvězdonice.

Využili jsme toho, že největší mrazy polevily, a vypravili se na první letošní zříceninu, resp, na tři zříceniny, o těch dalších dvou však jindy. Jako výchozí bod pro tuto procházku jsme si zvolili obec Hvězdonice. Po žluté jsme se vydali okolo Sázavy z jedné strany a vlakové tratí ze strany druhé chatařskou oblastí, přešli jeden zcela zamrzlý přítok a brzy jsme dorazili k naučné ceduli u pozůstatků jedné z městský bran středověkého města Odranec, které se rozprostíralo v podhradí. 

Našlapáno: cca 4 km
Stoupání: cca 90 m
Náročnost: mírná (pouze za suchého počasí)
Okruh: ne, tam a zpět
Trasa: zde

Cesta z Hvězdonic

Jak to tu (možná) vypadalo

Abyste si mohli udělat lepší představu o tom, jak toto místo pravděpodobně vypadalo okolo roku 1350, a pozůstatky čeho se nachází na fotkách níže, podívejte se na následující obrázek/obrázky. Nákresy vyhotovil Jan Heřman podle Tomáše Durdíka a všechny si je můžete prohlédnout na této stránce, z níž pochází i ten následující (za prohlédnutí stojí i starší kresby, kde je jasně vidět, jak rychle pozůstatky chátrají).

Odranec/Stará Dubá podle J. Hermana a T. Durdíka

Pro lepší orientaci jsem pár bodů vyznačila i na mapě.

Odranec dnes

Když se vydáte po žluté z Hvězdonic, jako první uvidíte pozůstatek hradby a levé městské brány (bráno z našeho pohledu). V místech, kde stála vzdálenější řada domů, dnes vede vlaková trať. To je velmi dobře patrné u pozůstatků druhé městské brány, ke které se dá pohodlně dojít po cestě vyšlapané podél náspu. Cestou si můžete všimnout dalších pozůstatků městských hradeb (na nákresu těch dole u řeky).

Pozůstatky města Odranec – hradby a městské věže:

V lese nad pozůstatky druhé věže pak můžete spatřit několik fragmentů hradeb, vedle nichž se nacházel příkop.

Okolí bývalého města

Podél hradeb v kopci se dá dostat i přímo k hradu (k trampské chatce a pak doleva). Vyšlapaná pěšina zde však není, takže jsme se rozhodli pro návrat k první bráně a cestě podél potoka. Doporučuji vybrat si rovnou tu po pravé ruce v protisměru toku, protože jinak jej budete překračovat těsně nad vodopádem, kde není vystavěna žádná lávka (vyznačeno na mapě výše). Vzhledem k vrstvě ledu však těžko odhadovat, kolik tam běžně teče vody, možná to vůbec není problém. 

Cesta ke zřícenině

Ihned u vodopádu vede částečně prošlapaná cesta doprava. Po pár desítkách metrů jsme prošli okolo pramene (místy to bylo přes zledovatělou vodu s tak trochu nespolupracujícím batoletem zajímavé :)) a stoupali dál až k místu, kde se výstup ke zřícenině zdá být nejméně prudký.  I tak by se mi tam ale za mokra či sněhu opravdu lézt nechtělo.

Musím říct, že i přes to, že slunce za celý den prakticky nevykouklo, jsme si vybrali pro návštěvu tohoto místa skvělou dobu – sucho (zamrzlo) a zimu, kdy je toho vidět nejvíce. Jakmile se začne příroda na jaře probouzet, většina pozůstatků se jistě skryje zrakům návštěvníků pod listím a tím se mj. i zvýší šance, že hrad na kopci zespoda neuvidíte (a třeba ho ani nenajdete).

Cesta od tratě nahoru k hradu:
(Opravdu je to zamrzlé, není to voda focená na dlouhý čas ;).)

O hradu

Z hradu samotného toho moc nezbylo. Značná část byla zavalena troskami při dobytí. 

První zmínku o hradu zapsal roku 1283 Ondřej z Dubé. O 70 let později zde byla vystavěna kaple. Na počátku 15. století přešel z rukou pánů z Dubé do držby Jana Zúla z Ostředka, v té době byl pravděpodobně i dobyt a značně poškozen. V 60. letech 15. století byl dobyt a rozbořen vojsky Jiřího z Poděbrad. Jejich opevnění je prý dosud patrné na ploše ostrožny před hradem.

Hrad se dříve jmenoval pouze Dubá, jako Stará Dubá je uváděn od roku 1648. Patří mezi unikátní hrady, neboť svou typologií a rozlehlostí se rovná hradům královským, ač se jedná o hrad šlechtický. Svého času se řadil mezi největší hrady na našem území. Unikátní je i tím částečně dochovaným přilehlým podhradním městečkem.

Poté už zbývalo jen dojít zpět k autu. Dále jsme pokračovali na Talmberk a Pirkštejn. Nedaleko se nachází ještě zřícenina hradu Zlenice.


Zdroj informací: DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha: Libri, 1999. ISBN 80-85983-62-1.

 

2 thoughts on “Zřícenina hradu Stará Dubá a pozůstatky města Odranec

    1. Určitě doporučuji, nejlépe než se začne všechno zelenat, protože jsem narazila na to, že tam pak lidi bloudí a také tam nebude nic moc vidět ;) Celkem mě překvapuje, že se tak z významného hradu stala téměř neznámá zřícenina.

       

Okomentovat