Zřícenina hradu Helfštýn

Helfštýn

Hrad Helfštýn jsem měla spojený jen s velkou akcí Hefaiston (mezinárodní setkání uměleckých kovářů), jinak jsem si ani nevybavovala, jak vlastně vypadá. Celkem mě proto překvapila jeho rozlehlost (podobně jako pár dnů předtím u Hukvald). Jediné, co jsem čekala a co se také splnilo, byl větší počet návštěvníků – je to známý a hojně navštěvovaný hrad. A není divu.

Hrad Helfštýn stojí na kopci nad Týnem nad Bečvou, odkud se na něj dá dojít po turistické stezce, případně lze přímo u hradu zastavit na parkovišti pro návštěvníky. Už pohled zvenčí napovídal, že tam strávíme prohlídkou delší čas.

Z historie

Založení hradu se datuje na začátek nebo na konec 14. století.  Během husitských válek patřil ze začátku na stranu husitů a nebyl dobýván. Podrobnosti o jeho osudu poté, co tehdejší majitel kapituloval a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského, nejsou známy. V druhé polovině 15. století byl hrad obléhán, ale ani o této události a stavu po obléhání se nedochovaly podrobnější záznamy. Hrad se dostal do rukou Pernštejnů, kteří jej přestavěli a udělali z něj vojenskou základu svého rodu. V polovině 16. století jej však prodali kvůli finančním potížím. Během třicetileté války byl hrad dvakrát neúspěšně obléhán a poté už přestal být udržován. Na konci 18. a na začátku 19. století se rozhodlo o částečném rozebrání hradu a demolici jedné věže hradního jádra. Jen krátce poté se začalo řešit zpřístupnění hradu návštěvníkům.


Druhé (Pernštejnské) nádvoří

Brány a stavby okolo třetího nádvoří

Pohled na hradní jádro a druhé nádvoří z vyhlídkové věže

Hradní jádro se žel v době naší návštěvy nacházelo v rekonstrukci se zákazem vstupu, na druhou stranu je to vítaná záminka se tam jet za pár let podívat znovu :)


Zdroj informací: wiki


Navštívili jste tento hrad? A co akci Hefaiston?

 

3 thoughts on “Zřícenina hradu Helfštýn

Okomentovat