Zřícenina hradu Oheb

Oheb

Zřícenina hradu Oheb se nachází přímo nad přehradou Seč, přibližně 1,5 km vzdušnou čarou jižně od obce Seč. Můžete na ni vyrazit z přehradní hráze, u níž se dá zaparkovat nebo třeba z místa, odkud jsme vyrazili my (je vidět na níže odkazované mapě).

Našlapáno: cca 2 km
Stoupání: cca 100 m
Náročnost: žádná
Okruh: více méně :)
Trasa: zde

Na Oheb jsme vyrazili podruhé, krátké info a fotky z předchozí návštěvy si můžete prohlédnout zde. Auto jsme nechali u silnice a chtěli si cestu zkrátit přes les. To se moc nepovedlo a nakonec jsme stejně skončili na silnici a šli po turistické modré. :)

Hrad Oheb byl postaven v druhé polovině 14. století. První písemná zmínka pochází z roku 1405. Vystřídal několik majitelů (Ješek z Popovce a Ohebu, Václav IV., Petr Zmrzlík ze Svojšína…, král Zikmund, Burian Trček z Lípy…). Hrad byl v letech 1468-69 poškozen při vpádu Uhrů, poté byl opraven a rozšířen. Po roce 1490 byl opuštěn a roku 1533 už se uvádí jako pustý.

Zajímavé je zejména to, že poslední písemnou zmínku máme z roku 1628. Ke konci tohoto století už dokonce zapomnělo i to, kde hrad stával. Ke znovuobjevení došlo až v roce 1789. V první polovině 19. a následně i 20. století zde došlo k úpravám pro zpřístupnění.

Dnes se na místě nachází polozasypaný příkop, zbytky hradeb, věž a zbytky vstupní brány s dělovými baštami, zřícenina další věže a sklepy.

 

3 thoughts on “Zřícenina hradu Oheb

Okomentovat