Jak vypadala ČR v letech 1947-1959 z leteckého pohledu ?

Na stránkách kontaminace.cenia.cz můžete najít velice detailní mapu České republiky z leteckého pohledu. Snímkování probíhalo mezi lety 1947 až 1959. Pro lepší orientaci lze zapnout topografickou mapu i popisky a pro porovnání s dneškem lze přepnout na snímky ze současnosti.

A co zajímavého se dá mimo jiné najít?

Na první pohled je zřejmý rozdíl ve struktuře polí – spousty malých políček místo obrovských ploch bychom na dnešních leteckých snímcích hledali marně.

Na letištích u Plzně (jižně od obce Líně), postává řada MIGů 15, což by mohlo zajímat příznivce letectví. Pokud však čekáte podobnou přehlídku i na jiných letištích (např. v Chotusicích u Čáslavi, Plané u Českých Budějovic či u Žatce), nedočkáte se. Buďto tam v době snímkování nestály, nebo je nějaký cenzor vyzmizíkoval.

Asi není nutno upozorňovat na o něco menší rozlohu měst. Netýká se to jen Prahy, ale prakticky každého většího i menšího města, kde se teprve začaly stavět paneláky. V místech, kde dnes stojí obrovská sídliště, se nacházela pole a vesnice. V Praze se pak dají nalézt pozůstatky po bombardování zejména v Sázavské ulici (prázdné místo po synagoze) a Vinohradské ulici (sem tam chybějící dům). Zajímavý je i pohled na Kolbenku a porovnání s tím, co z ní zbylo dnes.

V neposlední řadě na dobových snímcích chybí přehrady. A najde se tam toho mnoho k vidění a zkoumání. Vřele doporučuji, pokud chcete zjistit, jak to nejen ve vašem okolí vypadalo před více než půl stoletím.


Aktualizace 8.11.2017

Letecká mapa z roku 1953 byla použita i v článku Zatopené dálniční mosty D1 a trocha historie. Stav dálnic rozestavěných za 2. světové války je na ní velmi dobře patrný.ČR v letech 1947-1959 z leteckého pohledu