Někdo to rád pálivé

Martin má rád pálivé věci, obzvláště pak koření, díky kterému si uvaří pro mnohé nestravitelný guláš, pro další guláš naprosto bez chuti. Tak jsme pak koukali na Aukro a tam papričky Habanero. Nechtěla bych je jíst…

Pálivost paprik či pepře způsobuje látka kapsaicin. Kapsaicin je rostlinný alkaloid, který se váže na receptory buněk jazyka a tato vazba vyvolá stejné procesy, jako když se sliznice jazyka vystaví vysokým teplotám.

Pálivost paprik se měří od roku 1912 tzv. Scovilleovou stupnicí. Nepálivé (sladké) papriky mají 0 SHU. Maďarské feferonky jsou hodnoceny 4000 jednotkami SHU. Ještě desetkrát silnější jsou papriky tabasco. Cayenské papriky mají cca 100 000 jednotek a již zmíněné papriky habanero asi 300 000 jednotek.

SHU  
15 – 16 000 000 čistý kapsaicin, dihydrocapsaicin
8 – 9 100 000 další kapsaiciny
5 300 000 policejní pepřový sprej
5 000 000 omáčka Mad Dog 357 Pepper Extract [koupit]
2 000 000 obyčejný pepřák
1,5 000 000 omáčka Da Bomb the Final Answer [koupit]
1 001 304 paprika Naga-Bih Jolokia [obrázek]
855 000 paprika Naga Jolokia [obrázek]
600 000 omáčka Mad Dog 357 [koupit]
350 – 577 000 paprika Red Savina habanero [obrázek]
50 000- 100 000 thajský pepř
30 000– 50 000 cayenský pepř, Tabasco
2,5 000 – 8 000 paprika Jalapeño, maďarská paprika
1 000 – 2 000 paprika Poblano
100 – 200 Pimento

Kapsaicin vyvolává pocit silného pálení. Pálení pouhého miligramu kapsaicinu na holé kůži se dá přirovnat k rozžhavenému kousku železa. Uvádí se, že smrtelná dávka je 0,56 miligramu na 1 kg živé hmotnosti při podání do žíly. Při požití je smrtelná dávka 190 miligramů na 1 kg živé hmotnosti. To znamená přibližně 8kg silně pálivé papriky. V čisté formě může být kapsaicin toxický a vyvolat ochrnutí dýchacího ústrojí.

Po příjmu nebezpečných dávek lidské tělo brání. Při pozření potravin s vysokým obsahem kapsaicinu se krom děsivého pálení mohou dostavit dechové potíže, nevolnost, případně až zvracení, což zpravidla zabrání otravě těla kapsaicinem.

Tak co, dali byste si? :)

You may also like