Český Krumlov (procházka městem bez davů lidí)

Český Krumlov bez lidí

Český Krumlov je jedno z mála českých měst, které mě už dlouho vábilo k procházce (městská turistika nás jinak moc neláká), ale chtěla jsem si ho, jako kdysi Prahu, projít bez davů lidí. Až do loňského března jsem měla za to, že to je zhola nemožné.


Parkování, WC, občerstvení

Většina krumlovských parkovišť je placených, zejména těch poblíž historického centra. My nechali auto na tom u hlavního tahu z Českých Budějovic u Budějovické brány. Parkovné není drahé (k 05/2021 stálo 10 Kč za 90 minut), ale nedá se zakoupit na delší časový úsek najednou, což značně komplikuje procházku městem.

Další věc, která v současné době komplikuje návštěvu města, jsou zavřené hospody a restaurace. Ano, jídlo si sice můžete vzít s sebou, ale počet míst, kde si můžete v klidu odskočit na toaletu, přesto zůstane tristně malý. Raději s tím počítejte. ;)

V Krumlově však i dnes najdete mnoho otevřených kaváren a cukráren, kde vám s radostí prodají to, na co budete mít zrovna chuť. Aneb jak to vystihl náš kamarád – někde je svět ještě v pořádku. My se na konci našeho okruhu zastavili v ZAPA CAFE. Příjemná paní za pultem nám kávu ještě více zpříjemnila nechtěně veselým obrázkem a my neodolali makronkám, zmrzlině a nakonec ani horké čokoládě. Město jsme pak opouštěli s dobrým pocitem, že jsme si k drobné podpoře vybrali tu správnou kavárnu s cukrárnou, a já ji tímto mileráda doporučuji dále. :)

Budějovická brána a Červená brána (bez davů lidí)

Od parkoviště jsme vyrazili přímo skrze Budějovickou bránu do historické části města.

Budějovická brána pochází z přelomu 16. a 17. století a je jedinou z celkem devíti městských bran, která se dochovala. Po Latránu jsme brzy dorazili k nápadně barevné bráně vedoucí k zámku, jíž se říká Červená. Ta pochází z poloviny 18. století (a v jejích místech se nachází nejmenší keška, kterou jsem zatím viděla).

Když jsme vešli první bránou, říkala jsem si, že to je fakt paráda. Sem tam jeden člověk, ale na fotku bez lidí jsem nemusela čekat déle než pár vteřin. Tak to vlastně bylo po celou dobu, krom jednoho z mostů jsme nikde nepotkali více než tři lidi najednou.

Hrad a zámek Český Krumlov (taky bez davů lidí)

Místo dnešního hradu a zámku v Českém Krumlově nese prastaré známky osídlení, a to již z doby bronzové. Samotný název Krumlov vznikl z latinského castrum Crumnau či ze staroněmeckého Crumbenowe (krumben ouwe = křivá louka). Nejstarší písemné zmínky o místním hradu pocházejí z poloviny 13. století, kdy zde sídlil rod Vítkovců. Spojení Český Krumlov je doloženo z poloviny 15. století.

I. nádvoří zámku Český Krumlov

Červenou bránou se vchází na I. nádvoří zámku. Krom výhledu na zámeckou věž se tu můžete podívat i na místní medvědy. Medvědí příkop se nachází mezi I. a II. nádvořím a funguje již od začátku 18. století.

Když jsme vstoupili do prostoru I. nádvoří, hned jsem si představila, jak (strašně) to tu musí vypadat v běžné turistické sezóně. Teď tu ale na tom velkém prostranství nebyla ani noha. Než jsme dorazili k medvědům, prošlo lidí, že by se dali na ruce spočítat. Medvědy nafocené ale nemám, ani chvíli nepostáli na místě. ;)

A další bránou jsme prošli na II. nádvoří.

II. nádvoří

Druhé nádvoří je jiné než to první a tmavě šedé budovy mě hned zaujaly. Výhled na zámeckou věž nechybí ani odsud.

Chodbou jsme pak stoupali k první z mnoha zámeckých krumlovských vyhlídek. Interiéry zámku se v současné chvíli navštívit nedají, ale exteriéry, včetně průchodů mezi nádvořími, ano.

Vyhlídka mezi II. a III. zámeckým nádvořím
III. a IV. zámecké nádvoří

Krásně malované budovy na obou nádvořích nás zaujaly, a to i přesto, že přezdobené zámky jinak moc nemusíme.

V. zámecké nádvoří a další vyhlídka na město

Z pátého zámeckého nádvoří získáte asi ten nejtypičtější výhled na Český Krumlov (a můžete tu odlovit jednu ultra lehkou kešku). Dostanete se sem po Plášťovém mostě, který spojuje Horní hrad s barokním zámeckým divadlem. Most vznikal v druhé polovině 17. století a následně v 18. století.

Zámecká zahrada

Okolo jízdárny jsme pokračovali do zámeckého parku se známým otáčivým hledištěm. To je mimochodem zajímavé tím, že vzniklo jako jedno z prvních dvou na světě v roce 1959 (to druhé nejstarší ze stejného roku najdete ve finském Tampere). Během naší návštěvy se až k němu ale zajít nedalo.

Vnitřní město a Parkán (i zde bez lidí)

Ze zahrady jsme se vydali Důlní ulicí na Plešivecké náměstí a odtud Plešiveckými schody zamířili k Vltavě, odkud jsme pokračovali přes most do Vnitřního města. Ze schodů se nám nabídl krásný výhled na celý Plášťový most.

Vnitřní město – Kostelní ulice a kostel sv. Víta

Jak už jsem zmínila výše, na nábřeží jsme potkali více lidí pohromadě, ale stále se jednalo o jednu jedinou skupinku postávající u hospody. Jakmile jsme za mostem zahnuli do Kostelní ulice, už jsme zase nepotkali nikoho. Ke kostelu jsme mířili pro naši poslední krumlovskou kešku.

Náměstí Svornost a Radniční ulice

Co dodat k pěknému náměstí a přilehlým uličkám…. Snad jen to, že výhled na zámeckou věž je odsud naprosto jistě záměrný, ale splňuje to, co nejspíš splňovat měl – upoutání pozornosti a demonstrování bohatství místních pánů.

Jedna z uliček mi tu velmi připomněla jiné staré město, a sice Budyšín, který jsme navštívili loni v lednu.

Opět Latrán

Přes most, který se také jmenuje Latrán jako navazující ulice, jsme náš okruh prakticky dokončili. Kousek za mostem se nachází výše zmíněná kavárna s cukrárnou a o pár dalších kroků dále ona Červená brána.

Český Krumlov je krásný a bez davů lidí je jednoduše nádherný. Když jím člověk prochází, připadá si jako v jedné z mnoha pohádek, které se tu točily, a já jsem strašně ráda, že se nám naskytla příležitost jej za tohoto divnostavu navštívit. Další metou bude podobná procházka někdy za tmy, tak uvidíme, za jak dlouho se poštěstí. :)


Navštívili jste Český Krumlov?
Jak se vám líbí bez davů lidí?

Zdroje informací: ckrumlov.cz, Wikipedia

 

5 thoughts on “Český Krumlov (procházka městem bez davů lidí)

  1. Veru, krásné fotky a zajímavé informace k nim.
    Je téměř zázrak, projít si tento klenot téměř bez lidí. Jeli jsme tam s vnoučaty v roce 2017, ale když jsme viděli ty davy turistů, raději jsme popojeli do Borovan, kde je poměrně nová zoologická zahrada. Myslím si, že to ti prckové nakonec ocenili víc, než toulky tímto kouzelným městem.

     
  2. V Českém Krumlově jsme v posledních 10-15 letech byli 2krát, vždy tam však byly davy lidí, takto to vypadá neskutečně. Co mě ale také překvapuje, je to časově omezené parkování, mám pocit, že jsme tam byli mnohem déle než 90 minut. A otáčivé hlediště vidím, že vydrželo, pořád se diskutovalo, že UNESCO ho považuje za rušivý prvek historické zástavby a kvůli němu by snad mohli Český Krumlov ze seznamu vyškrtnout, jak se to stalo Drážďanům po postavení nového mostu.

     
  3. Panečku, vidět Krumlov bez lidí, to musel být zážitek! Když jsem tam byla před nějakými 10 lety, nešlo mnohdy některými uličkami ani projít…

     

Okomentovat