Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře

chrám svaté Barbory v Kutné Hoře

V létě k nám zavítali přátelé ze Slovenska (a Litvy). Na jejich přání jsme vyrazili do těchto míst, neboť je lákala známá kostnice v Sedleci. Vzhledem k tomu, že je zaujala i stavba sedlecké katedrály, rozhodli jsme se jim ukázet rovněž chrám svaté Barbory v Kutné Hoře. Tato dvě místa jsou od sebe vzdálena ani ne 4 kilometry, vzhledem k panujícímu vedru jsme přesto zvolili možnost přiblížit se tam autem (procházka rozpáleným městem nás opravdu nelákala). Měli jsme štěstí a chytli jsme místo na dohled katedrály (konkrétně tu).

Pro mě celkem nezvyklý výletní cíl, ale stojí za článek. :)

Okolnosti vzniku chrámu

Okolnosti vzniku této stavby jsou poměrně zajímavé (a pro mě momentálně o to více, že čtu Vondruškovu Husitskou epopej a mám chuť si znovu zahrát Kingdom Come: Deliverance).  Na místě katedrály dříve stávala pouze kaplička zasvěcena patronce horníků Barboře. Kutná Hora ve 14. i 15. století posilovala své postavení a konkurovala Praze. Královské město mělo rostoucí vliv jednak díky podpoře krále Václava IV. a zejména díky stříbrným dolům. Stavba nového chrámu začala v roce 1388 také proto, aby se kutnohorští vymanili z vlivu sedlecké duchovní správy. Samotný chrám sv. Barbory pak představoval konkurenci pražskému chrámu sv. Víta (jeho stavba započala o 4 desetiletí dříve).

Práce na chrámu sv. Barbory probíhaly v několika etapách do roku 1558. Od té doby se stavba pouze udržovala, ačkoli některé její části byly pouze provizorní. Během husitských válek byl chrám vydrancován. Po roce 1620 byly během rekatolizace odebrány husitské symboly a chrám dostali do správy jezuité. Ti vybudovali přilehlou kolej a po požáru provedli barokní úpravy (od té doby měla stavba po 2 století rovnou střechu). Na konci  19. století a v prvních letech století 20. se archeologický spolek Vocel zasadil o celkovou rekonstrukci, během níž byla chrámu mj. navrácena trojice stanových střech, které odpovídají původní gotické úpravě. Od roku 1995 patří na seznam Světového dědictví UNESCO.

Žel jsem neměla příležitost vyfotit katedrálu z větší dálky jako celek, ale jistě to napravím hned, jak se opět octneme poblíž Kutné Hory. Zejména nasvícená za tmy by rozhodně stála zato. ;)

Nakonec jsme byli ukecáni i k návštěvě interiéru, v němž se mimo jiné nachází unikátní malby z 15. století. Velmi zajímavé jsou například erby na stropě.

Zbytek bych shrnula asi takto – ten barokní přeplácaný kýč mě nechával zcela chladnou, ale ta gotika! Však už jsem tu několikrát zmiňovala, že pro tento stavební sloh mám prostě slabost. :)



Zdroje informací: wiki


Máte rádi gotickou architekturu?

Navštívili jste někdy Kutnou Horu?

Víte, že nechybělo mnoho a mohlo to být naše hlavní město?

 

5 thoughts on “Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře

  1. Mám velice ráda gotickou architekturu, asi i proto jsem veliký fandou Hry o trůny, která má gotiky všude plno.
    V Kutné hoře jsem před budovou stále, bohužel pro mne, měli jsme za sebou dlouhý den a já to už dovnitř nedala, škoda.
    Ale není všem dnům konec. Když se dívám na tvé fotky, celé to mé tvrzení jen podtrhuje.
    Chci se jen na okraj zeptat… kam zmizela slovanská matka, kam zmizelo to skvělé Vlče, někdy na podzim si dalo dýňovou polévku a od té doby nic chudák nejedl ? Nestavěl, nevyvíjel se ?
    Žádám nápravu !

     
    1. Pro ty gotické klenby opravdu doporučuju i vnitřek (a že já se interiérům kostelů a chrámů zpravidla vyhýbám).
      Kutná Hora se mi dlouhodobě líbí a mám chuť tam někdy zajet za pořádné zimy a pak tedy za tmy na focení. :)
      Jé, díky za nakopnutí, to mě těší, že se někdo shání po novém článku. Máš ho tam, mohl by pobavit. Vlče hladem netrpí, ale mluví a dozvídáme se teda věci… ;)

       

Okomentovat