Co se dá dělat u poslouchání audioknih

audioknihy

Nedávno jsem objevila výhody audioknih. Existují knihy, které bych si ráda přečetla, ale zároveň je odkládám v pořadníku níže, protože jim nechci věnovat stoprocentní pozornost. Právě v jejich případě sahám po audioknihách. Při poslechu se mohu věnovat více činnostem než u filmů, které si pouštím do pozadí.

Nemám problém s multitaskingem, takže si vybrané tituly vychutnávám a zároveň u toho stihnu něco udělat. Vybírám si pouze načtené celé knihy, nikoli např. verze do rozhlasu, které jsou zkrácené či jinak upravené. Jako úplně první jsem před nějakými 13 lety slyšela namluveného Harryho Pottera. Poté nastala celkem dlouhá pauza a k další audioknize jsem se dostala až v maturitním ročníku, kdy jsem sáhla po Saturninovi. Po další přestávce jsem výhody audioknih začala objevovat koncem minulého roku. Během jiných činností jsem se seznámila s mnoha knihami, na které bych jinak neměla čas. Co se tedy dá dělat při poslechu?

Tvoření, puzzle

Před narozením syna jsem u poslechu nejčastěji něco vytvářela. Šila jsem historické oděvy, vyšívala, tkala karetkové pásy, lepila plastikové či papírové modely. Poslech knih se hodí i k malování, kreslení, drhání náramků, pletení a další ručním pracím. Je toho hodně, k čemu se audioknihy hodí. Ráda jsem je poslouchala i skládání puzzlí.

Vaření, pečení, obědvání, večeření

Hodně audioknih jsem si poslechla u vaření a hlavně u pečení a zdobení vánočního cukroví. U jídla knihy nečtu a ani neposlouchám, avšak kdekdo je navyklý si třeba k obědu knihu či časopis otevřít. Audioknihu si alespoň není možné pokapat omáčkou :)

Úklid a domácí práce

K úklidu domácnosti či k žehlení je to rovněž ideální. Jen při vysávání toho člověk moc neuslyší, pokud tedy neposlouchá skrze sluchátka :)

Dlouhé cestování

Osobně jsem při cestování spíše zastáncem papírové knihy či čtečky a zejména hudby, avšak umím si představit i poslech audioknihy jak při dlouhé jízdě vlakem či autobusem, tak při dojíždění do práce s několika přestupy. Je to dobrá alternativa k papírovým knihám pro ty, kterým se při jízdě při čtení dělá nevolno.

Další činnosti

Hned mě napadá kojení, protože při tom jsem si stihla poslechnout nejednu knihu. Dále mě napadají činnosti, které sice neprovozuji, ale umím si u nich poslech audioknih také představit – třeba válení se ve vaně nebo běhání. Při sezení u počítače se dá také poslouchat, např. při upravování hromady fotek z dovolené, prohlížení nenáročných stránek (takové ty weby o ničem, kde se vedle obrázků nachází jen minimum textu) či tvoření grafiky.

Výhody audioknih na závěr

Vedle toho, že se takto dostanu ke knihám, na které bych si jen těžko hledala čas, mají audioknihy ještě pár dalších výhod. Dá se poslouchat i po tmě, nic nemusí svítit, ani lampička, ani podsvícený display. Nejednou jsem při poslechu při ležení usnula, audioknihy mají podobný účinek jako na děti čtená pohádka :)

Řekla bych, že svědomitějším studentům, kteří se nespokojí jen s obsahy děl povinné četby, ale zároveň četbu odkládají, audioknihy také usnadní život.

A co vy?
Posloucháte audioknihy?
Jakou jste slyšeli naposledy?
Která se vám zpracováním líbila nejvíce? :)

 

8 thoughts on “Co se dá dělat u poslouchání audioknih

    1. Díky za reakci :) U sportu jsem nikdy knihy nezkoušela poslouchat a je pravda, že mi k tomu také spíš sedí něco svižnějšího, k chůzi či běhání si to ale celkem představit dokážu :)

       
  1. Bohužel jsem asi narazila na „příliš ztlumené“ audioknihy (nebo nemám dostatečně silné repráky), protože u žehlení si nic moc neposlechnu. Stačí aby ve vedlejší místnosti někdo rachotil a už si musím vybrat – buď budu poslouchat (a spálím trička), nebo žehlit. Možná i proto jsem tu audioknížku ještě nedoposlechla. 0:-)

     
  2. Ja som naposledy počúvala Gone Girl od Gillian Flynnovej. A to bolo fakt dobré. Mimochodom, super článok, už som uvažovala nad tým, čo by sa dalo pri počúvaní audioknihy robiť. Takže ďakujem za dobré tipy. :)

     
  3. Nejlépe se mi audioknihy poslouchají při řízení, při každodenním dojíždění do zaměstnání je to skvělá výplň, která mě naučila nelitovat za volantem jinak ztraceného času. Často lituji, že už jsem dorazil do cíle a nemohu v poslechu napínavého děje pokračovat :)

    Jinak jsem zjistil, že pro mě osobně je poslech audioknih jinak na pozornost celkem náročný, zkoušel jsem je poslouchat třeba v práci nebo při jiných činnostech, ale nebyl jsem schopný se na to soustředit, každou chvíli jsem se přistihl, že jsem posledních několik minut nevnímal děj.

     
    1. Ano, řízení mi v článku vlastně chybí, to je fakt :)
      No ani já u toho nemůžu dělat nic, co je na pozornost nějak náročnější. Kolikrát se přistihnu, že jsem chvíli neposlouchala a musím se vrátit.

       

Okomentovat