Zřícenina hradu Helfenburk u Úštěka

Helfenburk u Úštěka

červená turistická značka Cestu na rozsáhlou zříceninu hradu Helfenburk u Úštěka jsme si zvolili po 6 km dlouhém okruhu, který začíná na parkovišti poblíž obce Ostré.

Našlapáno: 6 km
Stoupání: cca 220 m
Náročnost: mírná
Okruh: ano
Trasa: zde

Cestou z Ptačího dolu směrem k zelené jsme místo focení houbařili. Moc jsme toho nenašli, takže jsme se na to kus od hradu vykašlali. Navíc jsme se děsili toho, co na zřícenině najdeme, neboť se po celém údolí rozléhal hlasitý dětský projev. Jak jsme se posléze přesvědčili, děcka tam měla papundeklovou bitvu a ke vchodu do komplexu jsme museli obejít. Rozhodně to stálo za to.

Hrad jsme prošli kolem dokola i vevnitř. Dosti mě překvapilo jedno slušné dítko, které každému procházejícímu popřálo dobrý den. :)

Helfenburk u Úštěka Helfenburk u Úštěka

Helfenburk u Úštěka Helfenburk u Úštěka Helfenburk u Úštěka

Z historie

Hrad nechali založit Berkové z Dubé v polovině 14. století, v roce 1375 jej koupil pražský arcibiskup Jan Očko z Vlašimi, který vykonával svůj úřad v nedaleké Roudnici nad Labem. Jeho nástupce hrádek upravil, část dřevěných stavení rozšířil a přestavěl na kamenné. Přibylo i podhradí, studna, příkopy a hradba. Hrad vystřídal několik majitelů a pustnout začal po roce 1538. O necelých 90 let později jej vypálili a vydrancovali císařští vojáci v době třicetileté války. Třípatrové věže se hrad dočkal až půl tisíciletí po svém založení. Postavit ji nechal hrabě Josef von Schroll.

Věž jsme samozřejmě nevynechali. Nahoru vede uzoučké schodiště a nabízí se z ní výhled na zbytek zříceniny.

Helfenburk u Úštěka

Ještě jsme si prošli hlavní část se zbytky paláce. Vzhledem k mokru a mnoha lidem se nám moc nikam šplhat nechtělo, ale co nebylo, může příště být. :)

Helfenburk u Úštěka Helfenburk u Úštěka Helfenburk u Úštěka

Poté už jsme nechali dětské bojiště za námi a pokračovali po okruhu okolo pramene v Hrádeckém dolu s velmi chutnou vodou nahoru na druhou stranu údolí. Po nějakém tom kilometru a půl se nám naskytl poslední výhled na Helfenburk.

Helfenburk u Úštěka

Další výlety v této oblasti hledejte pod štítkem Ústecký kraj nebo České středohoří nebo Kokořínsko.

 

4 thoughts on “Zřícenina hradu Helfenburk u Úštěka

  1. Tuhle zříceninu znám jen z knížky. Vypadá úžasně a musel to být mohutný hrad.
    Záběry máš, jako obvykle, hodně zdařilé, skvělý je pohled shora.
    To zdvořilé dítko muselo být milým překvapením. Občas se přece jenom najdou rodiče, kteří svoje děti vychovávají ke slušnosti. :)

     
    1. Občas ano, ale měla by to přecejen být samozřejmost. Škoda, že se nad tím obyčejným pozdravem pak musí člověk pozastavit :)
      A děkuji!

       

Okomentovat