Zřícenina hradu Hřídelík

Zřícenina hradu Hřídelík

Zřícenina hradu Hřídelík se nachází v těsné blízkosti obce Blíževedly u Úštěka. Pokud si dobře vzpomínám, auto jsme zaparkovali někde u posledních domů a k hradu samotnému jsme pak šli jen velmi krátkou trasu. Tento hrad jsme navštívili ve stejný den jako Helfenburk u Úštěka a zříceninu Ronov (tam nás však přímo na místě zastihla bouřka, takže jsme toho moc nenafotili a vzhledem k povaze místa raději spěchali dolů).

Našlapáno: cca 0,5 km
Stoupání: cca 30 m
Náročnost: žádná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

Tohle je jeden pozapomenutý výlet z roku 2014. Když jsem dávala dohromady seznam navštívených zřícenin, docela mě zarazilo, kolik mi jich tu jako fotoreport chybí.

Hřídelík býval skalním hradem a jako zajímavost je třeba uvést, že do prostor hradu se dá dostat pouze chodbou v pískovcové skále (předposlední fotka).

Hrad byl vystavěn pravděpodobně v 13. století na popud pražského biskupství a první písemná zmínka o něm pochází z roku 1334. Poté, co církev získala výše zmíněný Helfenburk, ztratil pro ni tento hrad na důležitosti a stalo se z něj vězení pro kněze. Během husitských válek byl hrad poškozen a opuštěn. 


Navštívili jste tuto zříceninu?

Co dalšího příště nemáme minout v okolí?

 

Okomentovat