Knihy za rok 2017 – to nejlepší

To nejlepší, aneb knihy, kterým jsem dala .

Tři králové

Zdeněk Ležák, Michal Kocián
128 stran, komiks

Není to sice kniha jako taková, je to komiks, ale o to větší pozornost si zaslouží. Já patřím mezi komiksové ignoranty, avšak toto je výborně zpracovaná záležitost o našich odbojářích. Doporučuji všem! Má recenze zde.


Čarodějův učeň

Otfried Preussler
197 stran

Pověst z Lužice, která se v různých obměnách objevuje různě po střední Evropě.. Pokud znáte stejnojmennou pohádku od Karla Zemana, knižní zpracování si určitě přečtěte také. Vydání z roku 2003 je ilustrováno záběry z filmu a je radost to číst.


Soumrak bohů – Severské mýty a báje

Helena Kadečková
240 stran

Velmi čtivě zpracovaná kniha příběhů o severských bozích a dobrý základ pro studování Eddy a dalších pramenů.. 

 


Cela číslo 17 a Uzol

Dominik Dán
264 stran a 304 stran

Pouze 2 knihy z těch, které jsem od Dána četla, podle mého vyčnívají nad ostatními. Cela číslo 17 je částečně deník vězně, který se cítí nespravedlivě odsouzen. Uzol pak zase spíše než detektivku připomíná román zpoza železné opony


Spalovač mrtvol

Ladislav Fuks
154 stran

Při této knize jsem ještě více docenila kvality stejnojmenného filmu. Příběh ubíhá stejně hladce a v některých místech je ještě absurdnější a mrazivější.

 


Farma zvířat

George Orwell
80 stran

Klasika, kterou netřeba představovat, mrazí z ní stále.

„Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.“

 


Moudrost raného dětství

Aletha Solter
296 stran

Kniha přináší mnoho užitečných tipů, jak se starat o kojence a jak vycházet se zvídavým a svéhlavým batoletem. Aktuální je tedy jak pro čerstvé rodiče, tak pro ty, kteří už doma zažívají období prvního vzdoru. Za mě jsou určitě hodně zajímavé podněty ke zkoumání vlastního dětství. Více v mé recenzi zde.


Slzy raného dětství

Aletha Solter
214 stran

Tuto knížku jsem si přečetla na základě informací v Moudrosti raného dětství, kde mě velice zaujala potřeba miminek a malých dětí plakat. Aletha uvádí, že potlačovaný pláč působí velmi nepříznivě na psychiku a tudíž není správné každý pláč zahánět prsem/dudlíkem/houpáním atd. Primární je samozřejmě zjistit příčinu pláče, ale za jistých okolností se mohou malá miminka pouze zbavovat stresu a tomu je dobré nechat volný průběh. Některé kontrolní mechanismy potlačovaného pláče si dokonce přinášíme až do dospělosti. Více o tom píšu zde.


Znovuzrozený porod
Michel Odent
154 stran

Takhle mají vypadat porodnice! Vřele doporučuji k přečtení všem nastávajícím mámám, všem mámám, které za sebou mají nepřirozený porod, všem porodním asistentkám a lékařskému personálu, který tvrdí, že to jinak nejde. Knihu napsal francouzský lékař, vedoucí porodnice v malém francouzském městě, který své oddělení přizpůsobil rodičkám a snížil tak počet císařských řezů, nástřihů a veškerých lékařských zásahů do porodu na naprosto nezbytné minimum, aniž by došlo k ohrožení ženy nebo plodu. Má recenze zde.


Císařský řez
Michel Odent
183 stran

Tato kniha není pro každého, ale zároveň přináší mnoho zajímavých informací, které mohou zajímat širší okruh čtenářů (viz seznam těch, kteří by si měli přečíst Znovuzrozený porod). Doktor Odent píše o tom, jak se na některých místech už rovnou ukončuje těhotenství císařem, aniž by se čekalo na spontánní začátek porodu a na to, zda to bude potřeba (v Jižní Americe je to např. 80% porodů!!!), píše o historii, o absolutních indikacích k provedení císaře, o diskutabilních indikacích, o rizicích i o tom, jak není problém po porodu „horem“ dosáhnout na vaginální porod (VBAC). Recenzi chystám.


Co nejlepšího jste v roce 2017 četli vy?

 

2 thoughts on “Knihy za rok 2017 – to nejlepší

  1. Za mě je nejlepší knížka, kterou jsem letos (nebo vlastně loni :)) četla, Sedmá funkce jazyka (Laurent Binet). Je to taková postmoderní intelektuální detektivka na styl Ecova Jména růže, kterou musí každý student literatury zbožňovat a i „normální“ náročnější čtenář si ji určitě oblíbí. Už mám doma i jeho první knížku HHhH, ve které pro inspiraci sáhnul do české historie. Čekám, že bude podobně skvělá. :)

     
    1. Hm, to HHhH jsem viděla jako film a dostalo to odpad, protože těch nesmyslů tam bylo nemístně moc. Nicméně se díky tvému komentáři na tu knížku podívám, ač se toho trochu bojím. Jak známo, filmy jsou mnohdy daleko víc překroucené než jejich knižní předlohy.
      Já náročnější čtenář asi nejsem, ale podívám se i na tu Sedmou funkci jazyka už jen ze zvědavosti :)

       

Okomentovat