Knihy za rok 2017 – to (velmi) slušné

Přichází čas představit to, co se mi opravdu líbilo, něco to ve mně zanechalo a ráda to doporučím dál :)

To (velmi) slušné

Nikdy o tom nemluv
Kathy O’Beirne
262 stran

Kniha, ze které mi bylo špatně a přiměla mě opovrhovat církví ještě více než do té doby. Vyprávění ženy, která jako dívenka prošla irskou prádelnou Máří Magdaleny, což byla zařízení spravovaná jeptiškami a měla napravit hříšnice tvrdou prací (více o prádelnách zde, recenzi knihy chystám).


Enderova hra
Orson Scott Card
256 stran

Dobré sci-fi, které jsem si přečetla po zhlédnutí filmu. Pro fanoušky sci-fi povinná klasika, která může zaujmout i ty, kteří sci-fi nevyhledávají. Příběh se odehrává v blíže nespecifikované alternativní budoucnosti, kdy Zemi hrozí třetí útok termiťanů – mimozemské rasy připomínající přerostlý hmyz. Hlavním hrdinou je šestiletý Ender, který je pro své geniální vlohy přijat do Bitevní školy, z níž vycházejí budoucí vojevůdci. Jsou do něj vkládány nemalé naděje – má vést lidskou armádu při dalším útoku.


Metro 2033
Dmitry Glukhovsky
472 stran)

Další velmi slušné sci-fi, které se odehrává v klaustrofobním prostředí moskevského metra.  Některé popisy působí stísněně i na čtenáře. Hlavního hrdinu čeká cesta do středu sítě metra, v níž si lidstvo za 20 let své podzemní existence stihlo vytvořit všemožné frakce. Odkazy na historické reálie jsou jedním z mnoha kladů, které na knize vidím. Pátou hvězdičku to nedostalo jen pro svůj prapodivný konec a hlavně pro výlet na povrch, který se mi zdál opravdu zvláštní. Víc však prozrazovat nebudu.


Kaspická bránaVlci severuJantarová stezka
Harry Sidebottom
360, 352, 376 stran

Část série Římský válečník – příběhy o barbarovi ze severu, který získal vysoké postavení v římské společnosti, od profesora antické literatury. První tři díly jsem četla už dříve. Je to čtivé dílo a je zajímavé i pro ty, kteří toho o historii této doby moc neví nebo se o ni nezajímají. Autor na konci každé knihy to základní ještě rozvádí v poznámkách a také se zmiňuje o historických skutečnostech a reáliích, ze kterých vycházel. 


Hustej nářezFakt hustej nářez a Mega hustej nářez
František Kotleta
290, 288 a 328 stran

Moje seznámení se s Kotletou. Nevěřila jsem, že může být něco ještě ujetějšího a šílenějšího než Kulhánek. Může. Ač u mě Kulhánek zůstává na prvním místě, tohle též řadím mezi příjemné oddechovky, a nejspíš si to za pár let znovu přečtu, až zase budu potřebovat něco na vymytí mozku :) 


Průřez tvorbou Dominika Dána

Krv nie je voda (304 stran), Beštia (302 stran), Jednou nohou v hrobe (343 stran), Mucha (376 stran), Smrť na druhom brehu (288 stran), Básník (336 stran), Mucholapka 304 stran, Červený kapitán (400 stran), Popol všetkých zarovná (400 stran), Korene zla 300 stran) 

Dokud jsem si nepřečetla první knížku od Dominika Dána, nevěřila jsem, že narazím na detektivky, které by mě tak chytly. Tyto příběhy se odehrávají na konci 80. let a na začátku let 90 ve městě, které nápadně připomíná Bratislavu. Reflektují politickou situaci dané doby – běžnou praxi v kriminalistice i smýšlení lidí. Je to čtivé, místy i velice vtipné, lidské a mně z nějakého důvodu velmi blízké. Zatímco severské detektivky mě nechytly vůbec, tohle zcela. Mám přečtenou polovinu jeho tvorby a na tu druhou se chystám. 

 


Pohádky a pověsti z Moravské brány
Helena Lisická
213 stran

Četli jsme malému před spaním. Něco lepší, něco horší, ale průměrně slušné :) V některých najdete mnoho moudrosti, zatímco v jiných je vyzdvihován neschopný hlupák, který se dopouštěl podrazů. Takové pojetí „správnosti“ je třeba dětem následně vysvětlit, protože to není nejlepší příklad do života.

 


Vidořád a A zrodí se píseň
Samantha Shannon
519 a 405 stran

Tohle je tak trochu guilty pleasure roku, opravdu jsem nečekala, že se mi kdy bude něco označené jako young adult literatura líbit. Nu, líbí. Líbil se mi už Kostičas – první díl téhle série. Jsem velice zvědavá, kam se to bude dál ubírat a trochu se bojím toho, zda to má autorka dobře promyšlené. Jsem ale zvědavá a těším se i na další díly. 


Diamantová sekera
Jaroslav Tichý
196 stran

Další knížka čtená malému před spaním, tentokrát se zajímavými baltskými motivy, které v našich pohádkách nenajdeme. Jsem ráda, že ji konečně můžu přidat na seznam přečtených knih, chystala jsem se na ni už mnoho let, ale nějak jsem se nemohla donutit. Co se obsahu týče, lze k jednotlivým příběhům napsat víceméně totéž, co k výše uvedeným Pohádkám a pověstem z Moravské brány.


Dva údery pod pás
František Fajtl
131 stran

Nijak obsáhlá knížka, která však zcela odpovídá svému názvu. Vyprávění začíná u útěku letců z okupovaného torza naší země a o jejich boji v zahraničním odboji. Další část knihy pak popisuje, jak s nimi komunisti zatočili, když se vrátit zpět do vlasti. Místo uznání, které si zasloužili, je poslali do kriminálu. Vyprávění tedy pokračuje tím, co zažívali jako vězni na Mírově

„Potvrdili jenom to, co jsem o jejich totalitním režimu už dávno tušil. Co slovo, to lež, co slib, to podraz, co čin, to násilí.“


Četli jste některou z těchto knih?

Zaujala vás některá a chystáte se ji číst?

 

Okomentovat