Náš vůdce (2008)

Velice zajímavý film, který ukazuje, jak snadné je někdy ovlivnit člověka. Ukazuje postup manipulátora, vývoj myšlení zmanipulovaných lidí i následky, které s sebou totalita a zmanipulovanost přináší.

Příběh odehrávající se během 6 dnů, kdy učitel ve škole vymyslí projekt, jak studentům přiblížit začátek totalitní vlády. Hraje s nimi hru – nejdřív je přinutí mluvit jen po přihlášení a s oslovením sebe “pane”. Další den jde dál – pro totalitu je typická uniforma, všichni tedy musí přijít v bílých košilích. Jenže v tu chvíli už to někdo nebere jen jako hru. Jedna slečna odmítá “uniformu” nosit a je tak znevýhodněna, třeba nedostane slovo, když chce něco říct. Jednomu chlapci ale tento projekt začíná lézt na mozek a není sám. Další den je vymyšlen název jejich hnutí – Vlna (Die Welle), logo, pozdrav. Zmanipulovaná třída běhá po městě a vylepuje a sprejuje všude svou značku. Pro Vlnu by byli schopni i poprat se. Onen chlapec ale tuto hru bere jako svůj život.

Když se situace vyhrotí na zápase ve vodním pólu, učitel chce projekt zastavit. Na posledním shromáždění se chová jako pravý manipulátor a vybere si “oběť” – kluka, který přišel na to, že Vlna už dávno překročila hranice hry. Ptá se zmanipulovaných žáků, jak by naložili s tímto zrádcem? Zabili by ho? Spolužáka, kamaráda jen proto, že nechali unést projektem? V tu chvíli je ale pozdě na cestu zpátky, nejvíce zmanipulovaný chlapec vytáhne zbraň…

 

4 thoughts on “Náš vůdce (2008)

  1. To jsem viděl v rámci ZSV. Vím, že je to podle skutečné události, ale film mi přišel až snad přehnaný, ale rozhodně zajímavý.

     
  2. Hej!Ses trefila!Já teď čtu tu knihu (die welle)…V němčině..:(((Dobrý to je!!XD

     
  3. Sic přehnané a hlavně strašně zrychlené (takový proces by ve společnosti trval IMHO minimálně měsíce, spíše léta, nevěřím že by se to jednomu člověku povedlo za týden), některé prvky mi tam chyběly, ale určitě to není hloupost, stojí za podívání i zamyšlení ;)

     

Okomentovat