Dobré horory (Věc, REC, Devátá brána, Sirotčinec, Zrcadla)

Od vydání předchozího článku s horory uběhl už rok a půl, je čas na výběr dalších 5 filmů z tohoto žánru.

Věc

odkud: USA
ze kdy: 1982
délka: 109 min
verdikt: 95%

K americké výzkumné stanici na Antarktidě přileží vrtulník. Norové se marně snaží dostat prchajícího psa a mizí stejně rychle, jako se náhle objeví. Bez vysvětlení. Američanům však brzy dojde, že není všechno v pořádku. Skrze psa se začně šířit mimozemský virus, který pro svůj rozvoj parazituje nejen na lidech.

Ačkoli je věk na filmových efektech znát a ty působí tak trochu béčkovitě, podobně mrazivou atmosféru byste jinde hledali marně. Tuhle kultovní záležitost je opravdu nejlepší zhlédnout v noci, kdy teprve na člověka dolehne strach hlavních postav, které nemají tušení, kdo z nich je již infikován a kdo ne, stejně tak bezvýchodnost jejich situace a izolovanost. Mutující a rozpadající se lidská těla (jako třeba hlava s pavoučíma nohama) už to ostatní jen dokreslují. Perfektní soundtrack, nepřeplácaný scénář a slušné herecké výkony nesmí zůstat opomenuty.

REC

odkud: Španělsko
ze kdy: 2007
délka: 78 min
verdikt: 70%

Reportáž z běžné noční směny hasičské stanice se zvrhne v docela slušný horor. Jen ten úvod je zbytečně dlouhý… Nicméně jakmile se dostanete s reportérkou a kameramanem (mimochodem film je točen ve stylu Blair Witch – čili jen z jeho kamery) do baráku, kde mají najít uvězněnou zoufalou ženu, začne se to rozjíždět.

Za jedno podívání to určitě stojí. Blair Witch sice považuju za prvotřídní sračku o ničem, k tomuhle se ale docela styl natočení hodí. Ozvláště pak konec je celkem obstojný :)

Devátá brána

odkud: Španělsko
ze kdy: 1999
délka: 127 min
verdikt: 80%

Experta na staré knihy Deana Corso si najme bohatý podivín Boris Balkan – majitel knihy Devět bran do království stínů. Jejím autorem má být samotný Satan a Balkan pověří Corsa, aby ověřil historii jeho kusu. Ten se tak vydává do Evropy, kde se mají nacházet další dva kusy tohoto titulu.

Brzy zjistí, odkud titul pochází – ze sbírky jistého Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Brzy začně zjišťovat další zajímavé skutečnosti a potkávat podivné lidi. Celé to završí otevřený konec a vzhledem k Johnnymu Deppovi v hlavní roli se i přes tak trochu okoukaný námět jedná o solidní podívanou.

Sirotčinec

odkud: Španělsko
ze kdy: 2007
délka: 100 min
verdikt: 85%

Laura se vrací po 30 letech do sirotčince u moře, kde strávila šťastné dětství. Má v plánu starý dům zrekonstruovat a otevřít pro postižené děti. Její manžel Carlos však časem začně být vůči jejím představám skeptický a jejich malý syn se začne utápět ve svých fantastických představách.

Laura začne tušit, že v domě je něco, co chce jejich rodinu rozvrátit, u Carlose však oporu nenachází. Starý dům a zajímavé zvraty, prostě slušný duchařský film. Jediné, co celkový dojem trochu kazí, jen podivný závěr. V žánru se však tak jako tak jedná o nadprůměr.

Zrcadla

odkud: USA
ze kdy: 2008
délka: 107 min
verdikt: 75%

Ben Carson bere práci nočního hlídače v chátrajícím obchodním centru, který zničil obrovský požár. Během obchůzek brzy zjistí, že s početnými zrcadly v objektu není něco v pořádku. Stejně tak mu brzy dojde, že to něco, se bude snažit zlikvidovat jeho rodinu i jeho samotného.

Film jako celek je průměrný, úvodní scéna však člověka skvěle navnadí a věru tam pár dalších chuťovek (jako třeba ta v koupelně). Pokud pominete pár blbostí a pár hluchých míst, dočkáte se po závěrečné bitce perfektního překvapivého konce, který celému snímku dost přidal a na mém hodnocení se to projevilo.

:: PŘEČTĚTE SI TAKÉ ::

Nejděsivější horory? Nejlepší horory?

 

17 thoughts on “Dobré horory (Věc, REC, Devátá brána, Sirotčinec, Zrcadla)

  1. Z těchto filmů jsem viděla jenom „Věc“ a musím říct, že to byl asi první horor, který se mi opravdu líbil. Nevím, ovšem jaký dojem bych z něj měla dneska.

     
  2. já jsem viděla Sirotčinec, Zrcadla a nevím jestli to „rec“ spíš nepopisuje Karanténu – protože ten první obrázek je určitě z Karantény a děj je taky stejný..
    Každopádně dobré :)

     
  3. mě přijde trošku zvlastni ze mas stejny nazor na vec jako na REC…tak nevim jestli ses nejak preklepla nebo jestli si to obicejne prekopirovala…kazdopadne vsechny filmy jsem videla a mam temer stejne nazory jako ty na vise uvedene filmy.

     
  4. Anička: dík za upozornění ani bych si toho nevšimla, zkopirované to není, to je jaksi proti mojí filozofii ;) Jen jsem si kopírovala vlastní šablonu a zapomněla upravit kus textu…

     
  5. Vydela som rôzne horory,od lodi duchov,3:15 zomrieš,zrkadlá,sirotčinec,zahada blair witch,hory majú oči…ale len paranormal activity bol jediný ktorý ma vyplašil natolko,že som mávala nočné mory.

     
    1. Koukala jsem na to a na stránce, kde se dají sledovat mi vyšlo buď UVNITŘ MÉ HLAVY a nebo jenom UVNITŘ, tak se chci zeptat jesli to je to první nebo jenom UVNITŘ! :)

       
  6. Všechny tyto horory sem viděla a ani jeden se mi nezdál nějak extra moc děsivý.. A to samé Paranormal activity – Nevím jaký to přesně byl díl ale jeden z nich se mi opravdu dost zamlouval… A asi horor který se mě zalíbil nejvíce je Vzajetí démonů.. (y) Opravdu tomuhle se říká horor :)

     

Okomentovat